Åtal väckt mot person bakom Undertexter.se

0:49 min

Den person som ska ha drivit sajten Undertexter.se åtalas nu. Sidan spred amatöröversatta textningar till filmer som ännu inte släppts i Sverige.

Tillslaget mot sajten Undertexter.se skedde i juli 2013, men det är först nu åtal väckts. Det är kammaråklagare Henrik Rasmusson som väckt åtalet.

– Jag har väckt åtal för att den person jag påstår ligger bakom sidan Undertexter.se har tillgängliggjort dialogen från 74 filmer till allmänheten, säger Henrik Rasmusson.

Den åtalade mannen förnekar inte att det var han som drog igång och administrerade sajten, och även att han tjänat pengar på den, men han anser inte att det ska vara brottsligt. Det skriver IDG.se. 

Att översättningarna som spreds via sajten var skapade av frivilliga i Sverige spelar ingen roll för åtalet, enligt Henrik Rasmusson.

– Dialogerna har skapats av upphovsmännen bakom filmerna. Sedan har någon person bearbetat dialogerna genom att göra svenska översättningar, och det är de svenska översättningarna som lagts upp på Undertexter.se.

Lagen är tydlig med att den ursprungliga upphovsmannen behåller ensamrätten på sitt verk och att den även gäller översättningar och bearbetningar, säger Henrik Rasmusson.