FN-toppmöte om humanitära hjälpinsatser har inletts

2:03 min

I dag inleddes ett stort FN-toppmöte om humanitära hjälpinsatser i Istanbul - World Humanitarian Summit. Runt 150 länder deltar i mötet.

Mötet är ett initiativ av FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon. De humanitära kriserna i världen har de senaste decennierna blivit allt fler och mer utdragna, men trots att mer pengar än någonsin används för humanitärt bistånd räcker det inte till.

Från Sveriges sida deltar biståndsminister Isabella Lövin som menar att det här är ett viktigt steg

– Ja det är ett första steg. Det här är inte ett möte där vi sitter och förhandlar och kommer att komma med bindande åtaganden utan det här är ett möte där vi diskuterar hur vi ska ta det här vidare efter denna kraftansamling som det här, säger Isabella Lövin.

Det stora FN-toppmötet om humanitära hjälpinsatser inleds i Turkiet i ett läge där fler människor än någonsin i modern tid har tvingats fly från sina hem. Tanken är att världsledare och hjälporganisationer bland annat ska diskutera finansieringen av hjälpinsatserna men också hur man ska förebygga och få slut på konflikter.

Men redan innan mötet inleddes möttes det av kritik från bland annat hjälporganisationer. Läkare utan gränser drog sig ur i protest mot bristen på politisk vilja att åstadkomma verkliga förändringar. Också i protest mot oförmågan att skydda civila och humanitärarbetare i krig och konflikter. Isabella Lövin förstår kritiken.

– Men vi, Sverige, tar upp den här frågan kring den humanitära rätten och behovet av att skydda hjälparbetare, och det är också ett av ämnena för konferensen.

En annan kritik som framförts är ineffektivieten i systemet med humanitärt bistånd. Isabella Lövin håller med att det behövs en del reformer.

– Framförallt är det alldeles för få länder som bidrar rent finansiellt till det humanitära systemet. Det är tio länder som står för 90 procent av pengarna. Sen måste vi också jobba mer effektivt. Det finns mycket att göra i form av samarbete mellan olika organisationer.