Fransk skatteräd mot Google

0:37 min

Franska myndigheter har utfört ett tillslag mot Google i Frankrike.

Ett stort tillslag mot Googles kontor i Paris inleddes tidigt i morse. Franska åklagarmyndigheten bekräftar till Reuters att det rör sig om en utredning kring företagets skatteplanering.

– Utredningen ska ta reda på om Google Ireland Ltd har en permanent bas i Frankrike och om det, genom att inte deklarera delar av sin verksamhet, misslyckas med sina finansiella plikter som inkluderar företagsskatt och moms, säger åklagarmyndigheten i ett uttalande.

Google hävdar att de uppfyller reglerna i fransk lag.

Flera IT-jättar har kritiserats för sin skatteplanering, förutom Google även Apple och Facebook. Majoriteten av Googles intäkter i europeiska länder skickas via Irland vidare till Bermuda, där företaget inte betalar skatt alls. 

Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi och vd för Institutet för näringslivsforskning, säger att särskilt it-bolag kan utnyttja den här typen av skatteplanering.

– Man ska betala skatt där vinsten uppkommer. Men de här it-företagen bygger ofta på immateriella rättigheter och så tar man betalt för användning av dem. Tar man då väldigt mycket betalt kan en vinst omvandlas till i princip ingen vinst alls. Då blir ingen skatt, säger Magnus Henrekson.

Frankrike vill nu ha in 1,6 miljarder euro i kvarskatt, motsvarande nästan 15 miljarder kronor. I januari i år gick Google med på att betala 130 miljoner pund i kvarskatt i Storbritannien, motsvarande strax under 1,6 miljarder kronor.