Romer stämmer staten

1:23 min

I dag inleds rättegången där elva romer stämmer svenska staten för att de funnits med i det register hos Skånepolisen som Dagens Nyheter avslöjade för två och ett halvt år sedan.

Robert Hårdh är chef för organisationen Civil Rights Defenders, som företräder romerna mot staten:

– Det är ett principiellt väldigt viktigt fall. De är tidigare ostraffade, det är småbarn, det yngsta två år vid tillfället som den här registreringen avslöjades, säger han.

Det var i september 2013 som Dagens Nyheter kunde avslöja att Skånepolisen fört ett register över omkring 4 700 personer, de allra flesta romer, och att över tusen av dem var barn. Efter avslöjandet granskade myndigheten Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden registret och kom fram till att det var olagligt, bland annat eftersom syftet med det var för oprecist.

– Den här frågan har ju granskats tidigare, men man har helt valt att väja för den etniska dimensionen av registret, det vill säga det faktum att samtliga som finns i det här registret är romer eller är släkt med romer, säger Robert Hårdh.

Efter Säkerhets- och integritetsskyddnämndens granskning beslutade Justitiekanslern att betala ut 5000 kronor till alla som registrerats och hittills har över 13,7 miljoner kronor betalats ut. De personer som nu stämmer staten kräver 30 000 kronor i skadestånd vardera, men enligt de drabbade handlar det inte om pengarna.

– Det är förstås den historiska kopplingen där staten har kränkt romers rättigheter under århundraden och där man ser hur det här har fortsatt och där man minst sagt är arg, förbannad och besviken på den svenska staten och polisen att det här har skett igen, säger Robert Hårdh.