Att klaga på bygghantverkare kan bli en dyr historia

9:17 min

Charlott Axenström skulle dränera sitt hus. Nu har hon en dränering som inte fungerar, en skuld på drygt en halv miljon kronor, och hon får inte låna på banken så förlorar hon sitt hus.

Det började bra. Byggaren grävde upp runt huset och satte upp en veckad plastmatta mot grunden som ska se till att vattnet rinner bort. Men den blev felvänd.

Plastmattan ska vara under jord när jobbet är klart. Men i stället sitter den ett par decimeter upp från marken, som en svart plastmanschett runt hela huset.

Först försökte Charlott Axenström diskutera med byggaren. Det gick inte så bra.

När hon inte ville betala för jobbet blev hon stämd av byggaren i tingsrätten. Och de gav Charlott Axenström rätt. Det var ett fuskbygge.

Men hovrätten tyckte annorlunda. Visserligen har dräneringen brister, men inte så stora brister. I slutändan fick Charlott Axenström betala större delen av byggarens faktura, liksom rättegångskostnaderna. Det landade på 550 000 kronor. 200 000 går på hemförsäkringen, resten får Charlott Axenström försöka låna på banken.

Att få rätt i domstol bygger på bevisning, och den höll inte ansåg Hovrätten. Terese Wallinder är jurist på organisationen Villaägarna.