Fler skelett kan hittas när Gotska Sandön rör sig

7:48 min

Just nu pågår arbetet med att åldersbestämma det människoskelett som hittats på Gotska Sandön. Morgonprogrammet sände direkt från Buttle för att försöka ta reda på hur det går till när arkeologer ska beräkna åldern på föremål.

Platsen Buttle änge har varit bebodd i 1800 år. Där söker arkeologistudenter från Uppsala universitet Campus Gotland spår från järnåldern. Men på plats fanns också Sabine Sten, professor i osteologi.

- När det gäller fyndet på sandön så vet vi ju inte än om det är ett fynd från modern tid, eller om det är ett arkeologiskt fynd. Men om det är ett arkeologiskt material så kanske man nu träffat på en plats där man begravt människor för flera tusen år sedan. Och då kan vi också utgå från själva sandön som faktiskt rör på sig.

Gotska sandön är uppbyggd på ett sådant sätt att den varje år förflyttar sig i havet med extremt små marginaler. Men när det hinner gå långa tidsperioder kan effekten ändå bli märkbar när det gäller chansen att hitta arkeologiska fynd.

- Om man för flera tusen år sedan begravt människor eller att människor flutit iland döda på sandön, då är det mycket möjligt att man kan träffa på fler skelett framöver. De kommer ju närmare stranden i och med att sandön rör sig och materialet har därmed blivit mer och mer blottat genom historien, säger Sabine Sten.