Ikväll gäller det för Storfors BTK

5:29 min

Ikväll börjar striden om SM-guldet i Pingisligan för damer då Storfors BTK möter regerande Eslöv PK på hemmaplan. Det är första gången som Storfors är i final.

Nere i kommunhuset källare står åtta pingisbord uppställda på rad i en fönsterlös lokal med cementgolv och lysrörsbelysning. Det har gått 20 år sedan klubben bildades och fick nyckeln hit. Åtta år sedan laget tog klivet upp i elitserien.

– Med det spelarmaterial vi har är det kanske inte så konstigt att vi är i final, säger tränaren Tomas Bergquist.

Han berättar att det brukar vara full aktivitet här nere två kvällar i veckan, men att det är väldigt sällan som elitlagets spelare är här och tränar. De kommer bara till Sverige och Storfors när det är match. För lagets fem spelare har rekryterats från Schweiz, Frankrike, Rumänien, Grekland och Norge.

Laget bildades för att Tomas och lagets andra tränare Anders Hulths ville att deras döttrar skulle få möjlighet att spela på en hög nivå. När de båda fick barn för några år sedan och valde att hoppa av, så fortsatte Tomas och Anders att driva laget på elitnivå, men med endast utländska spelare.

Lagets framgång beror delvis på att allt runtomkring det ovanliga laget är så ovanligt vanligt, säger Tomas Bergquist.

– Vi tror ju inte själva att vi är som alla andra. Vi är Anders och Tomas ungefär. Vi är väldigt vanliga och det vi gör runt vårt lag är vanligt. Vi har en fruktansvärd tur som valt spelare som passat in här. Det känns som de är våra egna döttrar, vi är som en familj.

Det är lagets spelare Filareti Exarchou från Grekland som har lyft luren för att svara på frågan om vad hon tycker om Storfors BTK, laget med spelarna som har så många nationaliteter.

– Vi har goda relationer och det känns som vi är en familj, säger Filareti.

Sonja Obradovic är från Bosnien men bor sedan många år tillbaka i Norge där hon har spelat för landslaget. Liksom Filareti tycker hon att laget i Storfors har blivit som en familj.

Och att ta sig till final i SM är något som hon och laget har sett fram emot i många år. Chanserna till guld bedömer hon, precis som Filareti, vara 50 - 50 ungefär.

– Vi glädjer oss åt att spela final. Det här har vi jobbat för i många år nu, säger Sonja

I fjol tog sig Storfors BTK till semifinalen, året innan laget ut i kvartsfinalen. Båda åren slutade det exakt så som tränarna förutspått. I år var det final som var målet och så blev det. Om det blir guld återstår att se.

Förväntningarna är naturligtvis höga. Storfors sporthall rymmer 200 sittplatser. Ett par av dem som kommer slå sig ner där ikväll finner jag i den lokala mataffären.

– Jag tror vi har chansen och publiken kan nog bidra på sitt sätt, säger Laila Jansson.