Bordtennis

Storfors räckte inte till mot Eslöv

3:14 min

Sporthallen i Storfors var fullsatt när hemmalaget tog emot favoriterna Eslöv i den första Lag SM-finalen i bordtennis. En final som Storfors BTK till slut förlorade med 2-5.

Inledningen av den första finalmatchen var jämn. Efter de fyra första matcherna stod 2-2. Matcherna i sig var dock inte lika jämna. Storfors Audrey Mattenet vann sina första två matcher säkert med 3-0. Eslöv sina nästan lika säkert. 

– Jag är väldigt glad för mina två första matcher var perfekta, sa Mattenet till P4 Värmland även om hon var besviken efter förlusten. 

Storfors tuffaste uppgift för kvällen var att besegra favoriten, kinesiska Lin Xin Yu. Hon hade bara spelat en av de fyra inledande matcherna och då vunnit över Storfors största hopp, Filareti Exarchou. Matchen var visserligen jämn men Xin Yu vann med 3-1 i set.

Sedan tog Eslöv greppet om finalen. Sonja Obradovic hade inte en chans mot Xin Yu som vann med 3-0 i set och Exarchou förlorade en jämnare match mot danska Stefani Christensen med 3-1. Eslöv ledde nu med 4-2 i matcher.

Den avgörande matchen mellan Audrey Mattenet och Li Xin Yu såg inledningsvis ut att bli en rysare. Mattenet vann första set säkert. Men i andra set hade kinesiskan bytt taktik och spelade allt snabbare. Mattenet hade svårt att hänga med och Xin Yu drog ifrån och kunde aldrig komma i kapp.

– Hon ändrade taktiken. Hon ändrade servarna och gjorde inga misstag. Jag fick många spins som var svåra att kontrollera, säger Audrey Mattenet.

Det fjärde och avgörande setet vann Xin Yu med 11-4 och Eslöv höll för trycket och vinner matchen med 5-2. Tränaren Tomas Bergquist var besviken efteråt.

– Det känns ganska tungt. Jag tycker själv att vi var med i matchen, men det går inte när ett par av spelarna tar noll och man måste ju vinna minst en match för att ha en chans.

Han är dock hoppfull inför nästa match borta mot Eslöv på fredag. Den måste Storfors vinna för att inte Eslöv ska ta hem guldet.

– Det är ju 50/50 vem som vinner nästa gång. Vi kommer ju ha ett annat lag nästa gång, vår etta är ju i Kroatien och om hon är med på fredag är det ju en väldigt skillnad.

– Jag tror vi har en bra chans, det här är inte kört bara för att vi fick stryk nu, säger Tomas Bergquist.