Fler misstänkta fall av terrorfinansiering

1:56 min

Antalet ärenden om misstänkt terrorfinansiering ökade förra året hos Finanspolisen. Det beror främst på att banker och finansinstitut rapporterat in fler misstankar, enligt Finanspolisen.

– Inrapporteringen till oss, och det är ju den rapportering som kommer från banker och andra finansiella institut, det är ju näst intill en fördubbling, och det kan bero på en ökad vaksamhet hos rapportörerna, säger Angelica Wallmark, sektionschef för Finanspolisen.

Men vad är det då de ser och anmäler?

– Det är väl att de reagerar på att unga personer som inte har någon direkt inkomst plötslig börjar samla in olika sätt att finansiera, de tar lån, de får ut olika ersättningar och begår bedrägerier, och just intensiteten i det är något som man reagerar på.

Det är i Finanspolisens årsrapport för 2015 som det står att antalet ärenden om misstänkt terrorfinansiering ökat, hur många det handlar om vill Finanspolisen inte säga, men enligt Angelica Wallmark ser man en tydlig koppling till att fler svenskar de senaste åren rest för att ansluta sig till olika våldsbejakande grupper utomlands.

– Det vi gör är att vi noggrant kartlägger de transaktioner som sker och sedan överlämnar den informationen till säkerhetspolisen.

I rapporten listas olika sätt som terrorresor finansieras, det handlar bland annat om sms-lån och billeasing, men också om studielån från Centrala studiestödsnämnden, företagslån, och bidragsbedrägerier enligt Finanspolisens årsrapport.

Men trots att flera myndigheter nu uppger att ärendena om terrorfinansiering har ökat finns fortfarande bara en fällande dom i Sverige, den kom för mer än tio år sedan. Varför leder då så få fall till rättsprocess?

– Framför allt så är det ju väldigt svårt att bevisa att finansieringen går hela vägen fram till en konkret terrorfinansiering, säger Angelica Wallmark, sektionschef för Finanspolisen.