USA:s nya kulturkrig står om skoltoaletter

2:26 min

Elva amerikanska delstater går nu till domstol för att protestera mot att president Obama beslutat att transsexuella elever får använda den skoltoalett de känner sig mest bekväma med.

– Texas kommer inte att vika sig för utpressning, sa den republikanskt styrda delstatens jurist Dan Patrick när han skulle förklara den stämningsansökan som bland annat anklagar Barack Obama och Vita huset för att vilja göra om USA:s grundskolor till "laboratorier för ett jättelikt socialt experiment".

Förutom Texas är det tio andra, mestadels republikanskt styrda, sydstater som tar strid om den transsexuella toalettfrågan, bland dem Alabama, Arizona, Georgia och Louisiana.

Alltihop började i North Carolina, när den delstatens republikaner klubbade en lag som ogiltigförklarade de lokala anti-diskrimineringslagar till skydd för hbtq-personer som delstatens största stad, Charlotte, hade infört.

Svaret på att North Carolina krävde att transsexuella väljer toalett utifrån det biologiska kön de hade när de föddes, blev en nationell kedjereaktion.

Flera artister, bland dem Bruce Springsteen, ställde in planerade konserter i North Carolina, och företag började bojkotta delstaten ekonomiskt.

Vita huset sa att North Carolina bröt mot USA:s medborgarrättslagar, och president Obama utfärdade ett dekret som innebär att alla amerikanska allmänna grundskolor som inte låter transsexuella elever välja skoltoalett efter det kön de identifierar sig med, kan komma att förlora federala utbildningspengar.

Det är det hotet som Texas och övriga tio delstater kallar utpressning.

De menar dessutom att om transsexuella själva får välja toalett hotas amerikanska skolbarn av övergrepp av män som i skydd av anti-diskrimineringslagen går in på damtoaletterna.

Ämnet har redan ekat i den pågående primärvalsrörelsen och frågan om transexuellas rätt att välja om de vill gå på herr- eller damtoaletten har blivit den senaste arenan för de så kallade kulturkrig som ständigt utkämpas i USA.

Länge har striden mellan värdekonservativa och mer liberala amerikaner stått kring hbtq-rättigheter i allmänhet, men nu är nästan allt fokus på frågan om just transsexuellas rättigheter.

Och det är bland annat en följd av att USA:s högsta domstol förra året beslöt att samkönade par har rätt att gifta sig, och att den decennielånga stridsfrågan därmed i stort sett tvärdog. det säger bland andra hbtq- och människorättsaktivisten Jay Brown.

Agneta Furvik, New York
agneta.furvik@sverigesradio.se