Lieberman som ny försvarsminister i Israel väcker starka reaktioner

2:13 min

Reaktionerna har inte låtit vänta på sig efter att det står klart att den kontroversielle politikern Avigdor Lieberman kommer utses till försvarsminister i Israel. Vissa kritiker kallar den israeliska regeringen för den mest högervridna i Israel någonsin och ser utnämningen som ett hot mot framtida förhandlingar med palestinierna.

"För första gången i Israels historia hotas landet av fascistiska strömningar", skrev vänsterskribenten Gideon Levy i tidningen Haaretz när de första ryktena om Avigdor Liebermans utnämning som försvarsminister kom.

Oppositionsledaren, Isaac Herzog, kallade gårdagen för en "sorgens dag" i Israel.

Även internationellt har det skapat reaktioner, en talesperson för USA:s utrikesdepartement sa att beslutet "väcker befogade frågor om vilken väg regeringen kommer välja i framtiden".

Avigdor Lieberman har länge setts som en hök i israelisk politik. 2012, när palestinierna ansökte och beviljades uppgraderad status som observatörsnation i FN, ansåg han att den palestinske presidenten Mahmoud Abbas borde störtas.

Under Gazakriget för två år sedan krävde han hårdare tag och ville att israeliska marktrupper skulle sättas in mot Hamas, och för några veckor sa han att en av Hamas ledare borde dödas om han inte gick med på Israels krav.

Lieberman har också gjort flera ökända uttalanden riktade mot grannlandet Egypten, som när han sa att man borde bomba den för Egypten så viktiga Assuandammen eller när han tyckte att den forne egyptiske ledaren Hosni Mubarak kunde "dra åt helvete".

Han började sin politiska bana på 90-talet och ingick då i premiärminister Benjamin Netanyahus stab, men startade senare det egna partiet, Yisrael Beitenut, som efter ett avhopp nu har fem ledamöter i Knesset - det israeliska parlamentet.

Det är de åtråvärda platserna som fått premiärminister Netanyahu att ta med Liebermans parti i regeringskoalitionen som nu kommer att bestå av hela sex partier. På pappret ger det en majoritet i Knesset med 66 av 120 möjliga platser. Förut hade regeringen en svag och bräcklig majoritet med bara en ledamots marginal.

Den fråga som Lieberman driver hårdast i dag är att det ska bli enklare att straffa terroristdömda palestinier med döden.

Hur utnämningen kommer påverka eventuella förhandlingar med palestinierna återstår att se, men faktum är att Avigdor Liebermans bostad kan utgöra ett problem i sig, eftersom han lever på en bosättning på ockuperade Västbanken.

En talesperson för den palestinska myndigheten varnade för att regeringsombildningen hotade att förstöra försöken att få till en tvåstatslösning.

Under presskonferensen i går växlade premiärminister språk till engelska i ett försök att lugna den inhemska och den internationella opinionen.

"Min regering fortsätter att arbeta för fred med palestinierna" sa han.