Frånvaro i riksdagen - het potatis

2:05 min

riksdagsskolket.se kan läsaren se hur stor frånvaro politikerna har vid omröstningar i riksdagen. Siffrorna varierar stort, och det råder delade meningar om det här är bra eller dåligt.

En som då rakt inte gillar den här sajten är riksdagsledamoten Monica Green från Skövde.

– Jag tycker den är så orättvis. Det finns helt riktiga skäl till att vara borta, och nu hängs dom ut som om de skulle vara lata, säger Green och syftar bland annat på personer som varit sjukskrivna.

Själv har hon en frånvaro på 25 procent under 2015/2016, vilket beror på att hon varit ute på många resor, säger hon. Green menar att det kan finnas viktigare saker att göra än att "trycka på knapparna".

– Nämligen att representera partiet på olika sätt. Eller plädera för politik på andra ställen, säger hon.

Av de skaraborgska riksdagsledamöterna finns det bara en som har högre frånvaro än Monica Green - sverigedemokraternas Hanna Wigh. I hennes fall beror det bland annat på att det varit osämja inom partiet, säger hon.

– I och med det blev jag av med min utskottspost. Då blev mina åtaganden i Stockholm begränsade till gruppmöte på tisdag klockan fyra, votering onsdag klockan fyra och votering torsdag klockan fyra, säger hon.

– Som vuxen arbetsför människa så känns det inte vidare motiverande att sitta i Stockholm från tisdag till torsdag med enbart de här åtagandena. Hittar man då intrssantare möten på andra ställen så blir det att man tar det istället.

I andra änden av den här listan finns Mariestadsmoderaten, Sten Bergheden, som har noll procents frånvaro.

– Det är självklart. Riksdagens arbete är i huvudsak tisdag, onsdag och torsdag. Jag prioriterar självklart att vara med på både omröstningar och de debatter och möten som är i riksdagen under den tiden, säger Bergheden.

Ytterligare en skaraborgsk ledamot med hög närvaro är sverigedemokraten Josef Fransson. Han tror också att en sådan här sajt kan ha viss påverkan på politikerna.

– Det kan tänkas att det kan få vissa att tänka till lite, och piska upp moralen hos någon, säger Fransson.