Lånerusning innan amorteringskrav träder i kraft

4:33 min

Idag kallade Finansinspektionen till möte för att diskutera hushållens ökande skulder, och samtidigt vallfärdar svenskarna till banken för att hinna ta lån innan amorteringskravet börjar gälla den 1 juni.

På onsdag nästa vecka börjar amorteringskravet gälla, och med anledning av det ökar trycket på bankerna då svenskarna passar på att ta lån för framtida renoveringar. Även om bankerna ställer högre krav på att folk ska amortera ökar hushållens skulder. Det senaste året har hushållens skuldberg ökat med 7,5 procent till 3.345 miljarder kronor.

-- I och med amorteringskravet ställs högre krav på att man ska betala av sina lån på en viss tid. Om man lånar innan amorteringskravet träder i kraft har man större möjlighet att själv bestämma själv när man vill betala tillbaka, säger Maria Crofts, privatekonomisk krönikör på Dagens Nyheter.

Idag kallade Finansinspektionen till möte med bankerna för att diskutera hushållens ökande skulder och det man är rädd för, enligt Maria Crofts, är egentligen inte att människor inte ska ha råd att betala sina bostäder.

– Folk måste låna mer för att kunna köpa en bostad. Det man är rädd för är att folk ska dra ner på annan konsumtion eftersom det blir allt dyrare med bostad. Det skulle kunna pressa ner Sverige i en lågkonjunktur, säger hon.

Förutom bolån och tilläggslån är det många som tar lån för att till exempel kunna betala sommarens semesterresa, men det tycker inte Maria Crofts är en god investering.

– Om man ska använda lånet till att renovera sin bostad är det en bra investering eftersom du höjer värdet på din bostad, men det krävs självdisciplin! Ta inte de här extrapengarna du har lånat för badrummet och åk på semester!