Skåne

Marint mikroskräp en ny utmaning

5:53 min

Små partiklar som hamnat i havet där de kan ställa till med skada bland fiskar och andra vattenlevande djur. Det är marint mikroskräp, och som uppmärksammats allt mer under senare år.

Det är vanligt skräp som man inte kan se med blotta ögat. Det kommer från landbacken och vår vanliga avfallshantering, som sedan hamnat i havet.

– En plastpåse eller plastflaska nöts ner i havet, och de små bitarna kommer sedan in i små små djur som tror att det är mat. Sedan äts de av en fisk och går upp i näringskedjan. Platsbitarna kan också bära med sig gifter, säger Ann-Marie Camper, marinbiolog.

Påverkar det människan?

– Det vet man inte, men man har sett att det kommit in i delar av fiskar som vi inte äter. Men man har sett att de kommit in i muskler, alltså det vi äter                   

I Ystad hålls ikväll ett seminarium för de som vill veta mer om detta, var det kommer ifrån och vad man kan göra åt det. Seminariet ordnas av Ystads kommun, Kommunförbundet Skåne och Havsresan vid Lunds universitet

Förut var det industrin som ställde till det, nu är det vi konsumenter.

– Vi är duktiga på att återvinna plastflaskor, men plastpåsar och annat plastskräp hamnar i soporna eller kastas.

– Man kan fundera över vad man behöver och engångsartiklar som kan ersättas. Krämer som skrubbar huden innehåller små plastkulor som ska skrubba huden, och tandkrämer och de spolas oftast ut direkt i vasken och passerar sedan reningsverket rakt ut i havet. Och bildäcken ger också små partiklar. Kan vi hitta nya material till däck? Och konstgräsplaner skulle jag vilja sätta stopp för, säger Ann-Marie Camper.