Fortsatta protester i Frankrike – tårgas mot demonstranter

1:35 min

Protesterna fortsätter i Frankrike mot de omdiskuterade reformerna av arbetsmarknadslagarna.

Runt om i landet blev det våldsamt mellan demonstranter och polis som använde tårgas.

Under flera månader har de franska protesterna pågått mot de föreslagna reformerna.

Demonstrationer och strejker har avlöst varandra. När det nu bara är två veckor kvar till avspark i fotbolls-EM ökar pressen på regeringen att lösa konflikten.

EM inleds den 10 juni. Bara fyra dagar senare planeras omfattande protester, något som kan påverka alla fotbollssupportrar som rest till Frankrike.

Och fackföreningen CGT varnar för att fotbollsfesten kan drabbas om inte reformförslaget dras tillbaka.

Något som bekräftades av en av deltagarna vid torsdagens demonstration i Paris:

-- Vi kommer att störa turneringen och det är regeringens fel.

Enligt CGT var det uppemot 100 000 som demonstrerade i Paris medan polisen bedömde att det rörde sig om runt 19 000.

Under demonstrationen blev det bråk och polisen satte in tårgas. Flera personer greps vid oroligheterna. Även i Bordeaux och Nantes var det oroligt.

Premiärminister Manuel Valls säger att det är uteslutet att skrota reformerna av arbetsmarknadslagarna. Enligt regeringen är reformerna tänkta att göra arbetsmarknaden mer flexibel. Regeringen stöds av det andra stora fackförbundet CFDT.

Men Valls öppnar för en liten kompromiss och säger "att det fortfarande kan göras förändringar eller förbättringar" av reformerna.

Premiärministerns uttalande kommer efter att arbetare på 16 av Frankrikes 19 kärnkraftverk gått ut i en endagsstrejk. De anslöt sig därmed till arbetarna på flera raffinaderier, som med sina strejker torrlagt en tredjedel av landets 12 000 bensinstationer, enligt branschorganisationen Ufip.

För att täcka behoven har landet för första gången på mer än fem år tvingats använda sig av sin oljereserv.

Den franska regeringens reformer har fått stöd av Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble. Han bagatelliserade strejkernas effekter och sade att "Frankrike kan leva med sådana tvister".