Kalla vårar tufft för biodlare

1:37 min

Två år av kalla vårar har slagit hårt mot Blekinges biodlingar och vid avelsstationen i Skärva har mer än hälften av bisamhällena försvunnit.

Flera privata odlare har också drabbats. Men tack vare den senaste tidens värme har biodlingarna börjat återhämta sig.

Bertil Frost, kassör i Östra Blekinges biodlarförening, är en av dem som drabbats hårdast av de kalla vårarna:

– Jag har förlorat 40 procent av mina samhällen. Normalt ligger det på 10 procent. Problemet är de kalla vårarna, att det dör så mycket bin. Det var ju först i maj som det blev lite värme och maskrosorna släpper ingen nektar innan det blir 15 grader. Så risken är att många svälter ihjäl på vårkanten, säger Bertil Frost.

Får inte bli för torrt
Det har varit en tung period för bina i Blekinge men tack vare den senaste tidens sommarvärme har de haft bra mycket lättare att hitta mat och kan därför börja återhämta sig. Trots sina stora förluster tror Bertil Frost att det kan bli en bra honungsskörd i år så länge det inte blir för torrt.

– Hallonen kommer snart blomma och de ger nästan mest av all skörd här och blir det för torrt då torkar hallonblommorna bort. Det kan hända om vi inte får regn, men hittills är det ingen fara.

Biets dag
Hur honungsskörden kommer bli i slutändan, det vet odlarna egentligen inte förrän sommaren är slut. Bertil Frost och hans kollegor upplever att intresset för biodlingar ökar och imorgon söndag arrangeras Biets dag över hela Blekinge. Det är ett slags öppet hus för att uppmärksamma och informera allmänheten om hur viktiga odlingarna är.

– Det behövs mera bin i naturen. Och mer honung också. Vi importerar ju hälften av all honung vi äter. Vore ju bra om vi kunde bli självförsörjande, säger Bertil Frost.