FN kritiserar Donald Trumps klimatpolitik

1:55 min

FN går nu ut och kritiserar den republikanske presidentkandidaten Donald Trump för hans klimatpolitik. Trump säger att han kommer att riva upp FN:s internationella klimatavtal, om han blir vald till president i USA.

En av de första sakerna Donald Trump ska göra om han blir vald till president, är att riva upp det globala klimatavtalet, som antogs på FN.s toppmöte i Paris i vintras. Trump har tidigare sagt att han vill omförhandla klimatavtalet. Nu säger han istället att det bör skrotas.

175 länder har skrivit under avtalet och lovat minska koldioxidutsläppen, en överenskommelse som USA:s president Obama beskrivit som "en vändpunkt för vår planet". Men med Trump som president skulle USA att dra sig ur överenskommelsen, och dessutom stoppa alla bidrag till FN:s arbete mot global uppvärmning.

FN slår nu tillbaka mot den republikanske presidentkandidaten. En talesman vid FN-högkvarteret i New York säger att klimatavtalet är avgörande i kampen för en bättre framtid. Detta behöver respekteras av alla parter, säger FN:s talesman Farhan Haq.

Donald Trump har de senaste dagarna presenterat flera förslag som rör energi- och klimatpolitiken. Han vill bland annat göra USA självförsörjande när det gäller produktion av olja, naturgas och kol.

Hans främsta rival i presidentkampen, Demokraternas Hillary Clinton, vill tvärtom att USA rör sig bort från användning av fossila bränslen, och satsar på förnybara energikällor.

Donald Trump lovar särskilda satsningar på USA:s kolindustri, jag älskar de som jobbar med kolproduktion, säger republikanernas presidentkandidat.