
700 befaras ha omkommit på Medelhavet
Mer än 700 människor befaras ha omkommit i tre båtolyckor på Medelhavet de senaste dagarna, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR. Båtarna var på väg till Italien med flyktingar och migranter ombord som försökte ta sig till Europa.
Samtidigt uppger italienska myndigheter att minst 13 000 människor räddats av båtar från flera EU-länder.
Milt väder har gjort så att trafiken ökat från Libyen den livsfarliga vägen över Medelhavet till Italien.
Alice Petrén är Sveriges Radios migrationskorrespondent
Vad vet du om det här?
– Det är människor som försvunnit och båtar som kapsejsat. Siffrorna har höjts de senaste dagarna och UNHCR har nu gått ut med siffran att 700 men vi ska veta att alla siffror är fortfarande osäkra eftersom det är många som försvinner och ingen vet vad som händer med dem helt enkelt.
– De italienska myndigheterna har gått ut med att de räddat 13 000 människor bara den här veckan. Så vad vi kan konstatera är att säsongen mellan Italien och Libyen har börjat. Detta är också en färdväg som tar över när man nu har stängt Grekland-Turkiet. Det här är ju en gammal färdväg, detta är ju inget nytt, det visar bara att säsongen har börjat, säger Alice Petrén Sveriges Radios migrationskorrespondent.
Är detta konsekvensen av avtalet?
– Från början sa man att det inte var samma människor som kom utan att det var människor från söder om Saharaöknen. Det är också syrier och afghaner som kommer. Och det finns de som hävdar att det här är den nya flyktvägen. Franska försvarsminister talar om att det är 800 000 människor som väntar i Libyen och varit där en lång tid och att de nu försöker ta sig över.
Nu kommer uppgifter från den brittiska kustbevakningen om att 19 människor också räddats från en uppblåsbar båt i Engelska kanalen i natt.
Hur vanligt är det?
– Mycket överraskande. Engelska kanalen är ju en mycket trafikerad led, så det måste vara otroligt riskabelt. De här 19 som nu räddats lär komma från Calais i norra Frankrike, där det väntar otroligt många flyktingar på att ta sig över till Storbritannien, säger Alice Petrén Sveriges Radios migrationskorrespondent.