Fler skåningar ska hitta ut i naturen

3:49 min

Region Skåne satsar i år på att få fler skåningar att ta sig ut i naturen och till vandringslederna. Skolklasser kan få guidade vandringar och allmänheten bjuds in till inspirationsdagar i olika naturområden.

Syftet är att visa närheten till naturen och ge en inspiration till att komma ut och förmedla kunskap.

– Vad är det jag ska tänka på, när jag ska ut och vandra, hur ska jag packa min ryggsäck och hur gör jag när jag övernattar, säger Lene Hansson, Region Skånes projektledare för Skåneleden.

Jobbar ni på något speciellt sätt för att nå personer som inte är så vana vid att vara ute i naturen?

– Vi går ut till alla skåningar generellt med vår marknadsföring via sociala medier och berättar om inspirationsdagarna. Vi tar tillfället i akt att söka upp till exempel platser där människor bor som precis har kommit till Sverige för att också bjuda in.

Region Skåne har gjort det här året till Vandringens år, och på söndag är skåningarna välkomna till den andra av sex inspirationsdagar.

Den här gången är den vid Fulltofta naturcentrum utanför Hörby, och besökarna kommer att möta flera föreningar som till exempel Naturskyddsföreningen och Ringsjöbygdens fågelförening. Temat för dagen är "Vandra med kidsen".

Barnen kan få hitta gömda skatter i skogen, tälja sin egen vandringsstav och spana på fåglar genom tubkikare. Föräldrarna kan gå med i en mindfulnessvandring.

– Vi förmedlar kunskap om bland annat allemansrätten, och hur man packar sin ryggsäck. Sedan får man prova att sova i hängmatta och krypa ner i en sovsäck. Har man barnvagn eller är funktionshindrad så är man hjärtligt välkommen, för här är faktiskt vandringsleder för alla, säger Lene Hansson.

Satsningen på vandring hänger ihop med att det internationella vandringsevenemanget Eurorando i år kommer till Skåne. Det ordnas vart femte år, senast i Andalusien i Spanien, och i september är det alltså Skånes tur att ta emot ett par tusen internationella vandrare.

Under Vandringens år erbjuder regionen också skolor i Skåne att ansöka om medel till resor och guidade turer i Skåne.

– Då har vi med hjälp av stiftelsen Skånska landskap tjugo vandringsförslag på tio olika platser, där man går tillsammans med en guide och deltar i ett speciellt program. Det har varit ett stort intresse för det här. Jag har fått in drygt trettio ansökningar, men det finns plats för åttio, så alla skolor är välkomna att söka, säger Lene Hansson.

Skåneleden är 118 mil lång och uppdelad i 89 etapper. Lene Hansson säger att hon själv har ett par favoritturer.

– Jag tycker om att vandra från Mölle upptill Kullabergs fyr och vidare till Arild, för det är två olika upplevelser man får när man vandrar upp och ser Öresund växa fram, och sedan vandrar man genom en kuperad skog. Sedan har vi Vantalängan nere vid Brösarp, där det är så otroligt vackert. Då kan man vandra ut till havet och ner till Simrishamn, säger hon.

Förutom att det är roligt och vackert att komma ut i naturen, så för det med sig många positiva effekter, enligt Lene Hansson.

– Det skapar ett välbefinnande, och det finns mycket forskning som visar hur bra man mår av att vara ute i naturen. Man förhindrar även sjukdomar genom att komma ut och röra på sig. Det är stress, hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, och så vidare. Man tränar motoriken, och koncentrationen stärks.