Kulturarrangörer fixar konserter och föreställningar med multitillgänglighet

1:16 min

Musikern Eddie Wheeler och författaren och dj:n Mirre Sennehed lessnade på att musik och kulturlivet inte är tillgänglig för alla. De tog saken i egna händer och sökte stöd.

Genom Allmänna arvsfonden ska de i Arrangörer utan hinder se till att personer med olika funktionsvariationer själva kan sätta igång och fixa tillgängliga föreställningar, konserter och utställningar i Västsverige.

Ett antal samarbetspartners ska vara med och genom att alla har olika slags funktionsvariationer så komplettera man varandra med kunskap.

– Man insåg att kulturlivet och framförallt musikvärlden är väldigt svår, det är svårt att ta sig fram och det är svårt att ta del av kulturvärlden, så jag började kolla hur det var i andra kulturrormer och det var ju samma överallt, berättar Eddie Wheeler.

Det handlar inte bara om att eventarenor behöver bli bättre på att göra arrangemang blir tillgängliga säger han.

– Om inte du kommer in på ett ställe där dina kompisar spelar, kom till oss, vi arrangerar en egen spelning som vi vet att du kommer in på, där dina polare kan spela och sen kommer folk att komma dit

Kommer det att märkas att det är ert projekt?

– Kanske kan tar vi oss an projekt eller olika event som folk kanske påstår är en omöjlig plats eller visar på att det inte är omöjligt att arrangera, fast man kanske måste tänka utanför de normala ramarna, säger Mirre Sennehed.

– Tanken är att man ska inspirera och stötta varandra, om man själv inte kan gå så kanske man har en kollega som kan gå, och så har man själv styrkor som kollegan som kan gå inte har, så kompletterar man varandra. Så som det borde vara i samhället.

Förutom att fixa arrangemang kommer projektet att dokumenteras i bok, utställning och film för att sprida erfarenheterna.