S går framåt i SCB:s mätning av partisympatier

1:33 min

Kristdemokraterna får sin lägsta notering sedan partiet kom med i SCB:s mätningar 1991. I den partisympatiundersökning som SCB publicerade nu på förmiddagen får Kristdemokraterna 3,1 procent.

De rödgröna partierna får tillsammans 41 procent av rösterna. Allianspartierna skulle få 39,3 procent om det var val i dag.

– Det är framför allt två partier som får dystra siffror i mätningen, påpekar Ekots inrikespolitiske kommentator Fredrik Furtenbach.

Vid sidan om KD är det Miljöpartiet, som får de lägsta siffrorna sedan 2006. I den aktuella mätningen backar MP med 1,2 procentenheter.

– Även Sverigedemokraterna har tappat ganska rejält sedan november. 

Partiet går tillbaka med 2,5 procentenheter. Omkring 1 procent av sympatierna har gått till Moderaterna, enligt mätningen.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet går framåt jämfört med i november. Socialdemokraterna får 29,5 procent vilket är en ökning med knappt två procent enheter. 

– I den här mätningen har de rödgröna faktiskt en statistisk säker ledning över Alliansen, säger Fredrik Furtenbach. Så här ser det inte ut hos någon av de kommersiella instituten.

Varför är just SCB:s mätning så viktig?

– Dels för att det är en väldigt stor mätning med nästan 5000 svar. Dessutom använder SCB en väldigt ambitiös och dyr metod. Man väljer ut ett antal personer slumpmässigt, sedan söker man dem om och om igen.

– De kommersiella instituten byter ut dem de inte får tag i. Nackdelen är att det är en ganska lång period som SCB håller på och samlar in, det tar en hel månad.

Mätningen gjordes mellan den 28 april och den 26 maj. Förra mätningen gjordes i november 2015.

Drygt 9 000 personer deltog i mätningen.