Sodexo stoppar skräckkycklingen

1:43 min

Efter att Världsnaturfonden släppt sin köttguide i dag där man bannlyser kyckling från Thailand, har Sodexo har nu valt att helt stoppa leveranser av thailändsk kyckling. Gävle kommun är en av de kommuner som köpt in kyckling från Sodexo.

Världsnaturfondens köttguide, som kom ut i dag, visar att kycklingkött som produceras i Thailand innehåller så mycket antibiotika att den nu alltså anses så pass skadlig att den bannlys.

P4 Gävleborg kunde i våras berätta att 81 procent av kycklingen i Gävles skolor som levereras av företaget Sodexo kommer från just Thailand.

– Risken är att om man överanvänder antibiotika så kommer man att få resistenta stammar och bakterier, och då riskerar vi att stå utan mediciner för både vanliga och allvarliga sjukdomar, säger Världsnaturfondens generalsekreterare Håkan Wirtén till TT.

Grethe Stenberg är nordisk inköpsdirektör på Sodexo, som levererar mat till Gävle kommuns olika verksamheter, däribland skolorna. Hon meddelar att företaget nu stoppar leveranserna av kyckling från Thailand.

– I och med att rapporten kommit i dag, så är det här helt nytt för oss. Vi har beslutat att stoppa all inköp av thailändsk kyckling tills vi kontrollerat och utvärderat vår globala inköpskedja. Vi har infört ett inköpsstopp från och med i dag.

Grethe Stenberg säger att företaget har en policy som begränsar användningen av antibiotika, men att de nu ska göra ytterligare kontroller för att försäkra sig om att allt stämmer.

Det här är ju känt sedan tidigare, varför kommer stoppet först nu?

– Rapporten kom ju i dag. Sedan är det en generell oro kring antibiotikaresistens, vi vill inte medföra antibiotikaresistens. Det här har vi haft med i vår policy länge.

Men om ni haft det i er policy länge, varför införs inköpsstoppet nu?

– Vi vill bara dubbelt säkra på att det inte är något galet med detta, "better safe than sorry".

Men du är övertygad om att den kyckling som ni levererat tidigare inte innehåller så pass höga antibiotikanivåer att man behöver vara orolig?

– Vi har dokumentation som visar det. Men som sagt, vi kommer att gå igenom alla våra rutiner en gång till.

Sodexo meddelar att kycklingen som levereras till Gävle kommun tills vidare kommer komma från Sverige.

Ekot har även talat med Fazer Group som redan tidigare fattat beslut om att inte köpa in någon thailändsk kyckling till deras 220 restauranger i Sverige, främst under varumärket Amica.