Internets barndom – långt från dagens digitala vardag

1:18 min

Har du egna minnen av internets födelse och utveckling? Dela gärna med dig på hashtag #mittinternet eller mejla oss på vet@sverigesradio.se

"Har ni hört talas om Internet, det globala datornätet som bara växer och växer och som innan året är slut fått 20 miljoner användare. Nej, sysslar ni inte med datorer är det inte säkert att ni känner till det"

Så här lät det i Vetandets värld i mars 1994. Sedan dess har internet blivit nätet som de flesta samhällsfunktioner är beroende av, och som de flesta medborgare använder intensivt för att hålla sig uppdaterade med utvecklingen i samhället, på jobbet och i hemmet.

Vetandets värld har gjort en djupdykning i Sveriges Radios arkiv och det visar sig att vid den tiden, då internet blev allmänt känt, var det knappast någon som vågade förutspå att vi skulle gå med nätet i handen.

Nätet har förändrat vår vardag, även om det började i universitetsvärlden, som vi hör när datavetaren Lars Oestreicher började få e-post på Uppsala universitet: "Här skriver jag helt enkelt att nu vill jag skapa ett sådant brev", hann Lars Oestreicher berätta innan en signal talade om att nu kom ett elektroniskt brev i datorn..

Mer om internets historia i Vetandets värld 12.10 där Per Gustafsson och Johan Thorstenson låter oss höra inspelningar från 90-talet då nätet var ungt.