Kyrkans resor

De reser för miljoner – Ekot granskar Svenska kyrkan

2:38 min

Kyrkopolitiker och anställda i Svenska kyrkan åker på dyra utlandsresor, ofta till välkända turistorter och storstäder, det visar en granskning som Ekot gjort. Exempelvis reste 2014 totalt 99 personer från Huddinge på en femdagars konferens på ett hotell vid stranden på Malta.

Hela listan: Församlingarnas resor och förklaringar

Resan, som kostade 800 000 kronor - syftade till att skapa en "vi-känsla", säger kyrkorådets ordförande, socialdemokraten Barbro Bergstedt.

– På något sätt var vi väl tvungna att göra något. Vi fick ju en ny kyrkoherde. Alla fick ju möjligheten att träffa honom och han fick möjlighet att träffa alla anställda också, säger hon.

Men det hade ni väl kunnat göra här också?

– Ja. Men vi gjorde den värderingen då, säger Barbro Bergstedt.

Huddinge pastorats konferens, som också innehöll exempelvis poolhäng, medeltida fäktning och stadsvandring, slutade alltså på 800 000 kronor. Som jämförelse kostade resan mer än dubbelt så mycket som pastoratet fick in i kollekt det året.

Huddinges konferens på Malta är en av många liknade personalresor inom Svenska Kyrkan. 

Den relativt fattiga församlingen Botkyrka har exempelvis sedan 2010 gjort resor för kyrkopolitiker och personal för 2,8 miljoner kronor.

Syftet med en av resorna var att "bevara helheten och gemenskapen i vår församling som är i tider av neddragningar". Kyrkorådets ordförande, moderaten Anna-Marie Carlsson, förklarar varför församlingsledningen på den resan köpt alkohol för medlemmarnas pengar.

– Om det är den dryck man dricker på stället så kanske det inte är så konstigt. Vi har ju en annan syn på det här hemma i Sverige ibland, säger Anna-Marie Carlsson.

Menar du att det inte fanns något annat än alkoholhaltiga drycker?

– Ja, det var nog så.

Men så kan det väl inte vara?

– Nej, så kan det väl inte vara, säger Anna-Marie Carlsson.

6,2 miljoner svenskar är med i Svenska kyrkan. Det är deras pengar, den så kallade kyrkoavgiften - den som tas ut automatiskt på skattsedeln - som till allra största delen finansierar kyrkans verksamhet.

Många församlingar gör överhuvudtaget inga personalresor utomlands, medan andra, visar vår granskning, arrangerar dyra resor för anställda och politiker.

Ekot har varit i kontakt med flera anställda inom Svenska kyrkan som säger att många så kallade studieresor i själva verket är förtäckta nöjesresor. Moderaten Christer Siwertsson, som är regionråd i Jämtland Härjedalen, är också ledamot i kyrkofullmäktige i Östersunds församling.

– Det här är ju rena rövarfasonerna, som jag ser det. Det hör inte hemma i Svenska kyrkan, säger han.

Fotboll i England, dyra middagar på kändiskrogar, välkända semesterorter och musikaler. Det är andra exempel på sådant som medlemsavgiften i Svenska kyrkan använts till.

När Ekot frågar exempelvis Värö-Stråvalla församling i Varbergs kommun varför de går på Premier League-match i London så är svaret att de skulle jämföra likheterna mellan gudstjänst och fotboll.