P1-MORGON TISDAG 31 MAJ

Kyrkan lägger miljoner på personalresor utomlands

12 min

Flera församlingar inom Svenska kyrkan har lagt stora belopp på personalresor, visar Ekots granskning. Anställda och politiker har rest till platser som London, Malta och Istanbul med syftet att "öka gemenskapen". Till exempel har Botkyrka församling i Stockholm rest för nästan tre miljoner kronor sedan 2010. Hör Stockholms stifts biskop Eva Brunne och reportrarna Bo-Göran Bodin och Alexander Gagliano, som gjort granskningen.

Lyssna också på reportaget av Bo-Göran Bodin och Alexander Gagliano.

– Om det inte finns ett väldigt tydligt syfte och motiv för att lära sig någonting eller för att besöka och odla kontakter med en kyrka i ett annat land, då ska man vara väldigt återhållsam i det här. Men går man ifrån regelverk, syfte och motiv så är det fullständigt oacceptabelt, säger Eva Brunne, biskop i Stockholms stift.

Och var gränsen går ska det inte råda några tveksamheter kring. Enligt Eva Brunne får inte besöket gränsa till eller gå över gränsen till rena nöjesresor och restaurangbesök till de summor som förekommer i Ekots granskning.

– Vi gör sedan två år tillbaka en förvaltningstillsyn för att kunna ge råd, stöd och hjälp när det gäller församlingarnas förvaltningar, men stickprov på verifikationer görs inte i det här utan församlingarna har ju sina egna revisorer precis som varje annan organisation, säger Eva Brunne.