Inspelning fällde brasiliansk minister

1:51 min

I Brasilien har ytterligare en regeringsminister nu tvingats avgå. En bandinspelning avslöjar hur anti-korruptionsministern Fabiano Silveira försöker hjälpa partikamrater att komma undan mutanklagelser. Skandalen är ett hårt slag mot den tillförordnade presidenten Michel Temer som tillträdde för bara två veckor sedan.

Det var en ovanlig syn som i går utspelade sig inne på anti-korruptionsministeriet i huvudstaden Brasilia. De anställda protesterade i korridorerna med städborstar och hinkar fulla med såpa, och började sedan symboliskt att tvätta dörren till ministern Fabiano Silveiras kontor samtidigt som de ropade att han borde avgå.

Några timmar senare meddelade Fabiano Silveira att han kommer lämna sin post, och det är den andra ministern som avgår sedan interims-presidenten Michel Temer tillträdde för två veckor sedan.

Han tog över makten i Brasilien när kongressen röstade för att ställa president Dilma Rousseff inför riksrätt. Hon anklagas för att ha fuskat med budgeten.

Men den nya regeringen har haft två väldigt svåra veckor. En serie hemliga bandinspelningar har kopplat samman flera ministrar och allierade kongresspolitiker med korruptionsskandalen inom det statliga oljebolaget Petrobras.

Flera ministrar i den nu avstängde Dilma Rousseffs regering involverades också i skandalen, och även om hon själv inte var personligen anklagad så hävdade oppositionen att korruptionen inom hennes parti borde tvinga henne att avgå.

Men bandinspelningarna de senaste dagarna har gjort det tydligt att oppositionen är minst lika indragen i muthärvan. Det är en av deras egna allierade som gjort inspelningarna, för att i utbyte få sänkt straff i en framtida rättsprocess.

Flera av politikerna säger i de inspelade samtalen att ett av motiven till att avsätta Dilma Rousseff var att hindra korruptionsutredningen från att fortgå. Förhandlingar ska ha förts i hemlighet mellan politiker och domare i högsta domstolen.