USA:s tidigare justitieminister ger Snowden upprättelse

2:17 min

Edward Snowden, som avslöjade omfattningen av den amerikanska övervakningsmyndigheten NSA:s avlyssning, gjorde allmänheten en tjänst. Så säger nu något överraskande Eric Holder, som var amerikansk justitieminister när Snowden läckte de uppgifter han kom över under sitt konsultarbete för NSA.

– Man kan absolut diskutera hur Snowden gjorde det han gjorde, men jag anser att han samtidigt gjorde allmänheten en tjänst, eftersom hans avslöjanden satte igång en viktig debatt om övervakning.

Så säger nu Eric Holder i ett poddsamtal med sin demokratiske partikamrat, president Obamas tidigare rådgivare, David Axelrod.

Holders ord är mycket överraskande och visar på en tydlig förskjutning från 2013, då Vita Huset kallade Snowden för landsförrädare och diskussionerna om straff gjorde att Snowden flydde USA för att till slut hamna i Ryssland där han nu lever i exil.

Eric Holder anser fortfarande att Snowden begick ett brott när han avslöjade NSA, och motiverar det med att enskilda agenter försattes i fara, att USA:s relation till andra länder skadades, och att amerikanska myndigheters förmåga att skydda amerikanska medborgare försämrades.

Men Holder upprepar alltså flera gånger i intervjun att Snowden samtidigt gjorde det amerikanska folket en tjänst, eftersom NSA:s aktiviteter både behövde synas och regleras bättre.

Den tidigare justitieministern anser att Edward Snowden nu ska återvända till USA och ta konsekvenserna av sitt avslöjande genom att inställa sig till rättegång och ta sitt straff.

Holder säger dock inte att det straffet självklart måste bli fängelse, och säger till och med att en ansvarig domare i sitt beslut mycket väl kan ta hänsyn till att Snowden på ett konstruktivt sätt bidragit till en öppen debatt om övervakning.

Edward Snowden själv har i natt reagerat på Holders uttalanden genom att retweeta kommentaren "När folk väl lämnat sina poster i regeringen blir de ofta väldigt öppna och ärliga".

Den kommentaren twittrades av Glenn Greenwald, en av de journalister som samarbetade med Snowden genom att förmedla hans uppgifter om NSA.

Och själv har Snowden twittrat en sorts tidslinje som börjar med 2013 och orden "Det är landsförräderi!", och avslutas med att Holder nu, 2016, säger "Det var i allmänhetens tjänst...", samt en tom rad, som fungerar som ett frågetecken för 2017.