Åmmebergs badplats stängs i sommar

1:57 min

Vattnet vid Åmmebergs badplats innehåller rester av metaller enligt provtagningar. Badplatsen kommer därför att vara stängd i sommar. 

Orsaken till att badplatsen stängs är att provtagningar visar att det finns vasksand som innehåller rester av metaller och är en restprodukt från tidigare gruvverksamhet på själva badplatsen.

Har du hört att badplatsen ska stängas?

– Det är tråkigt för dem som ska bada, men om det är miljöfarligt så får vi ta konsekvenserna säger Svante Lagerkvist som bor i Stora Fors.

– Det är jättebra att de ska sanera om det ligger skrot där, säger Erik Svedlund sommarstugeägare i Åmmerberg. Det är tråkigt över sommaren men bra i längden.

På badplatsen träffar vi tre badande ungdomar från Skalltorp men de vill tyvärr inte vara med i radion. En av dom tycker att det är jättetråkigt att badet ska stänga eftersom de har badat där sen de var små. Och de blev inte sjuka av det.

Solveig och Hans-Olov Ström har bott nära badplatsen sen många år tillbaka.
– Då har vi bott här i 25 år, säger Solveig. Våra barn och barnbarn har badat där. Vi vet att det varit vasksand, men inget har sagt någonting om det här.

Ett problem är att kommunen inte lagt ut bryggan och hopptornet vilket kan innebära risker för ungdomarna.
– Ungdomarna brukar bara rusa rakt ut och slänga sig i vattnet, säger Solveig. Men när det inte finns någon brygga så måste de också gå på vasksanden ut i vattnet.

Men Hans-Olov och Solveig kommer fortsätta bada i sommar.

– Vättern är en stor sjö och det kommer in friskt vatten hela tiden säger Hans-Olov. Koncentrationen kan inte vara särskilt stor, kanske när man tar prover. Men när man spär ut det. Vi tror inte att det är något farligt alls.