Barnfetman ökar i Europa

1:36 min

Var tredje barn mellan sex och nio år beräknas vara överviktiga, visar europeiska delen av Världshälsoorganisationen. Nu har forskare och barnläkare från hela Europa tagit fram riktlinjer för att komma åt problemet.

I rapporten tar de över 22 000 forskarna och barnläkarna i huvudsak upp tre områden som de presenterar för Europaparlamentet. På alla dessa områden ökar antalet barn som drabbas.

Det första är barns övervikt som är kopplat till vad och hur mycket man äter. Det andra är inflammatoriska tarmsjukdomar som också kan drabba barn till följd av kosten.

Det tredje är så kallad fettlever som kan leda till att barnet behöver en levertransplantation senare i livet.

Forskning visar att ungefär vart tredje barn i åldern sex till nio år i Europa lider av övervikt eller fetma.

– Det här är en alarmistisk, men bra bild om att något måste göras på EU-nivå. Vi behöver bättre politiska beslut och bättre nutritionsråd på skolor. Vi behöver också bättre speciallistvård för de barn som behöver det, säger Claude Marcus, professor och barnläkare vid Karolinska institutet.

En av åtgärderna som föreslås i rapporten till EU handlar om hur barn i för- och grundskola måste få bättre kunskaper om vad som är bra och mindre bra att äta.

Den här typen av rekommendationer dyker upp lite då och då, säger Claude Marcus, som tycker att en sockerskatt skulle vara ett steg i rätt riktning.

– De pengarna man tjänar på en sockerskatt kan man använda för att ta bort momsen på frukt och grönt. För mig är det obegripligt att det är så svårt att fatta den här typen av beslut. I Sverige använder vi ju så mycket andra skatter för att styra till exempel tobak- och alkoholkonsumtion, säger Claude Marcus.

Referens: United European Gastroenterology. UEGEU Affairs. Paediatric Digestive Health Across Europe. Early Nutrition, Liver Disease and Inflammatory Bowel Disease.