Kyrkans resor

Ärkebiskopen: Våra system är inte perfekta

0:50 min

Nu reagerar ärkebiskop Antje Jackelén på Ekots granskning som visar att kyrkopolitiker och anställda i Svenska kyrkan åker på dyra utlandsresor, ofta till välkända turistorter och storstäder.

Vad tänker du om vår granskning?

– Jag känner både upprördhet över den omdömeslöshet som tycks finnas, och en ödmjukhet inför det faktum att vårt system inte är perfekta. Det är en svag tröst att det inte är perfekta någonstans, säg ärkebiskop Antje Jackelén.

Hon hoppas att medlemmarna i Svenska kyrkan ser att det finns en majoritet av församlingar där detta inte är ett problem.

– Det är bra att det här kommer fram så vi kan göra något åt det, säger hon.

Kyrkopolitiker och anställda i Svenska kyrkan åker på dyra utlandsresor, ofta till välkända turistorter och storstäder, visar en granskning som Ekot på Sveries Radio har gjort.

Ett pastorat som har gjort utlandsresor är Märsta. År 2010 gjordes en femdagarsresa med 50 personer till Tyskland till en kostnad av 403.850 kronor. Bland annat för att besöka ett slott, gå på museum och diskutera vad som kan tas bort i en krympande budget.

År 2014 från samma pastorat: 55 politiker och anställda åkte till Krakow och Auschwitz. Samma år reste 13 kyrkopolitiker, kyrkoherde och kanslichef runt i Schweiz, Österrike och Frankrike för att besöka kyrkogårdar. Kostnaden för dom tre resorna hamnade på 940 000 kronor.

I dag har också Svenska kyrkan i utlandet, som har huvudkontor i Uppsala, hamnat i uppmärksamhetens centrum genom Aftonbladets granskning. Chefen Anders Bergkvist har, enligt tidningen, köpt en privat semesterresa till San Francisco förra året som han till större delen bekostade med poäng på sitt Eurobonuskort som egentligen var Svenska kyrkans poäng och inte hans. Efter att Aftonbladet började granska hans resor har han betalat tillbaka de pengarna. Bergkvist ska också för kyrkans räkning ha bott på lyxhotell i t ex Rio de Janeiro för 4000 kronor per natt. Chefen för Svenska kyrkan i utlandet Anders Bergkvist är sjukskriven och har avböjt alla intervjuer

Biskopen i Uppsala stift Ragnar Persenius tycker att det finns skäl att ifrågasätta åtminstone en del av resorna.

– Vad jag är lite skeptisk till det är är jag ser att man gör resor för att studera kyrkogårdar i andra länder när vi har Europas bästa kyrkogårsverksamhet, säger han. 

Märsta pastorat tillhör Uppsala stift. Har du varit medveten om det här?

– Nej. Vi har ju själva som stoft resor med personal och anställda och vi är oerhört strikta med att det ska vara relevant program, syftet ska vara klart och vi ska ha tillsyn över att församlingar och pastorat följer gällande lagar och kyrkoordning.

Men har man gjort det här?

– Om det stämmer det jag sett på radions hemsida så kan man knappast påstå att det här håller sig inom lagstiftning och kyrkans regelverk.

Andra artiklar, bland annat om Märsta pastorats resor  de senaste åren, och hela Ekots granskning, hittar du under den här artikeln.