Ärkebiskopen: Verkar vara omdömeslöst

3:29 min

Efter Ekots avslöjanden om Svenska kyrkans utlandsresor reagerar nu ärkebiskop Antje Jackelén. Granskningen har visat att församlingar bland annat låtit medlemmarna betala för dyra resor, fotbollsbiljetter och musikaler.

– Det är bra att vi får upp ögonen för någonting som inte står bra till. Här verkar det vara några fall där man kan säga att det här verkar vara omdömeslöst, säger Antje Jackelén.

En middag som kostar 100 000 kronor drygt. Varför ska församlingsmedlemmarna betala för något sådant?

– Det är en av de saker där det är väldigt svårt att hitta en förklaring.

Premier League-fotboll i England för att studera likheterna mellan gudstjänst och fotboll. Är det legitimt?

– Ja, det låter lite långsökt, säger Jackelén.

Underhållning, alkohol, strandhotell, shower och dyra krogbesök för 100 000 kronor för 86 personer på en kväll. Det är bara några exempel på det som Ekot kunnat avslöja i dag.

Svenska kyrkans församlingar, som till största delen finansierar sin verksamhet via kyrkoavgiften som 6,2 miljoner svenskar betalar varje år, reser på personalresor för miljoner utomlands, visar vår granskning.

Kreta, London, Rom och Istanbul är några av orterna man rest till. För vissa församlingar, som exempelvis Botkyrka, kan bara en resa gå på en miljon kronor. Huddinge pastorat i sin tur åker till Malta för 800 000 kronor.

– Åh, herregud. Det var det värsta jag hört! Du, det är ju samma gud här som på Malta. Så det är väl lika bra att vara hemma och låta pengarna gå till välgörande ändamål i stället, säger församlingsbon Gunnar Henriksson.

Andra församlingar låter medlemmarna stå för musikaler och fotbollsmatcher i London. Från Söndrum-Väpnö församling i Halmstad reser politiker och anställda, totalt 31 personer, till Oslo och går på Wallmans salonger. Kostnad: 44 000 kronor på en kväll för middag, show och dryck.

– Jaha, då kostar det alltså 1 500 per man. Ja, jag kan väl tycka att det låter mycket så här i efterhand, säger kyrkorådets ordförande Bo Henningsson.

På den där middagen drack ni alkohol också.

– Vi drack öl och vin, ja.

Flera församlingar betalar för alkoholen som politiker och personal dricker under både luncher och middagar. Söderhamns pastorat dricker vin och öl på sina resor. Kyrkorådets ordförande Erik Björk uppger att de, efter Ekots granskning, nu ska införa en alkoholpolicy, vilket de tidigare saknat. Angående att personalen beställt in en flaska av starkspriten Ouzo på en restaurang i Grekland, reagerar han med bestörtning.

– Det är definitivt inte acceptabelt. Alltså, jag måste ju prata med den som håller i kortet. Det är icke acceptabelt. Man får inte använda kortet på ett sådant här sätt, säger kyrkorådets ordförande Erik Björk.

Ärkebiskop Antje Jackelén hoppas att församlingarna och stiften nu gör något åt den här kulturen.

– Det är inte fel att resa, men det måste finnas ett tydligt syfte. Det måste motiveras med studieskäl, kompetenshöjning, arbetsmiljö och framförallt kontakt med andra kyrkor. Det är ytterst viktigt att man följer den resepolicy som man har och också att man följer upp värdet av detta, säger Antje Jackelén.