
Att bli en korsordsmänniska - så gör du: "Börja med att lära dig ordet "OR"
En tröst är ju att forskarna börjar förstå hur minnesstörningar kan förebyggas - genom korsord! Bland annat. Men varför? Det undrar Louise Epstein som vill bli en korsordsmänniska.
Miia Kivipelto, professor i klinisk geriatrisk epidemiologi på Karolinska Institutet, och Lena Rainer, korsordslösare och författare till boken Rätt i krysset, kommer till studion.
- Om du löser många olika korsord så lär du dig tillslut en korsordskonstruktörs sätt att tänka, säger Lena Rainer.
Lär dig ordet "OR"
- Det är A och O om man vill lära sig att lösa korsord att lära sig ordet "OR", det är ett litet kvalsterdjur och det är ett ord som dyker upp i alla möjliga olika konstellationer, säger Lena Rainer.
Men hon förespråkar inte bara korsord som ren hjärngympa. Lena Rainer menar också att den som löser korsord blir mer allmänbildad.
- Du lär dig till exempel massor med nya synonymer i det jag kallar för "fyller-i-korsord", säger Lena Rainer.
För den som vill ge sig in i korsorslösandets värld delar hon med sig av flera grundläggande tips. Bland annat att man ska ha med sig att man ska vara öppen för att bli lite lurad.
- Fågel i Skaraborg till exempel blir ARA - men man ska inte låta sig luras och tro att papegoja alltid blir ARA eftersom det också finns en annan papegojafågel som heter KEA och då vet man inte eftersom man ändå måste fylla i det där sista a.et.
Vidare tipsar Lena Rainer om att det bästa sättet för den som vill komma igång är att börja med barnkorsord och att alltid utgå från hörnen när man väl sätter igång att kryssa.
Men vi har också bett om våra lyssnares bästa råd och tips. Här har vi samlat ett urval av alla förslag på hur man blir en korsordsmänniska ...
Lyssnarnas tips till Louise och Thomas
Ewa Håkansson "Hej Louise, börja med Melodikrysset tillsammans med nån eller på nätet. Det är roligt och relativt lätt. DN's nutidskryss och lördagskryss är roliga - maken och jag löser en på IPad och den andra i tidningen, så tävlar vi lite mot varandra. Tidningen VI har otroligt svåra kryss, men om en ger det lite tid så kan en ev lösa det. Man lär sig konstruktörernas associationer när man har löst en längre tid.
Vi är pensionärer...😉"
Kristina Söderstam "Jag tycker också Wordfeud är ett arbete för hjärnan!"
Göran Elving Björklund "Kolla vem som har skapat korsordet, snart lär du dig vilka som gör lämpliga svårighetsgrader som passar dig. Dagstidningar har t ex inte samma konstruktör var dag så döm inte ut en hel tidnings korsord som "svåra"."
Helen Lundberg "Jag älskar korsord - när vi flyttade till USA 2001 hade jag oerhörd hjälp att lära mig många nya ord genom att varje dag lösa korsordet i min dagstidning - checkade sedan lösningen dagen efter. Nu är vi tillbaka i Sverige sedan ett år och nu löser jag svenska korsord..."
Mattias Berg "Min mormor var en enveten och trogen korsordslösare enda tills slutet. Hennes råd var, lös mycket korsord. Man lär sig strukturen och många ord är återkommande. Hon var kvicktänkt och hade alltid svar på tal".
Fanny Hellerstedt "Vill inte lösa korsord, kanske för att jag är så dålig på det. Hoppas det är lika hälsosamt för min lilla hjärna att börja spela ett nytt instrument, som valthorn . Det är åtminstone roligt. Vad tror ni- är det lika bra för knoppen?"
Ulla Birgitta Svensson "Min mamma löste korsord och så började jag med. Fram till hennes 94 årsdag så löste vi Dagens Nyheters lördags kryss som vi tyckte var bäst och roligast. Nu fortsätter jag på egen hand och tänker varje lördag på lilla mamma. Mina egna barn har däremot aldrig löst korsord. Gillar du siffror så börja med Sudoku! Lycka till. Det behövs inte så mycket kraft Tomas!!!!"
Leif Byqvist "Tips 1 - köp t.ex. en tidning med korsord i, Tips 2 - börja alltid lösa korsorden i nedre högra hörnet. Sen finns det lättare och svårare korsord."
Mari Stenbäck "Börja i ena hörnet o gå vidare. Struktur på lösandet"
Gunilla Åkesson "Börja med ett lätt korsord och så snart vill du ha allt svårare. Du kommer att upptäcka vilken stimulans och avkoppling det ger. Om det hänger upp sig låter du det ligga till nästa dag och kan lösa det du inte kunde dagen innan. Har löst korsord hela mitt liv liksom mina föräldrar gjorde. Lycka till!"
Mattias Berg "Min mormor var en enveten och trogen korsordslösare enda tills slutet. Hennes råd var, lös mycket korsord. Man lär sig strukturen och många ord är återkommande. Hon var kvicktänkt och hade alltid svar på tal."
Lars Willén "Jag har hållit på med korsord i mer än trettio år. Men det tog en början med förskräckelse, eftersom jag började med ett av de svåraste, Kors & Tvärs i SvD. I stället blev det Lördagskrysset i DN, som jag med tiden klarade allt bättre och jag lät alltid krysset ligga kvar till rätt lösning publicerades. Där lärde man sig en del. Nu sätter jag K&T på i bästa fall en timme, beroende på konstruktören."
Vill du också höra av dig till oss?
Här kan du diskutera med andra lyssnare i sociala medier.
Det går också bra att mejla!