Kyrkans resor

Kyrkoherden mörkade bolagskoppling

3:20 min

Kyrkoherden för Solna församling har haft ett styrelseuppdrag i ett bolag som församlingen gjort affärer med, visar Ekots granskning av kyrkan. Engagemang höll han hemligt för sin arbetsgivare. 

Tittar man här så har ju du ett styrelseuppdrag i det här bolaget samtidigt som ni köper tjänster av det.

– Ja, det stämmer, säger Johan Engvall, kyrkoherden i Solna församling.

Hade du informerat om att du hade ett styrelseengagemang i det här bolaget för kyrkorådet?

– Jag kommer inte riktigt ihåg hur jag gjorde. Det kan mycket väl vara så att jag inte gjorde det. Jag kan inte svära på att jag gjorde det.

Finns det någonting som tyder på att du gjorde det?

– Nej.

Ekot och P4 Stockholm har varit i kontakt med ordförande och flera personer i kyrkorådet, alltså den politiska ledningen i Solna församling, men ingen säger sig känna till att kyrkoherden var styrelsesuppleant i den webb-byrån som säljer tjänster till församlingen.

Robert Sandström, ledamot i kyrkorådet, säger att han till för några veckor sedan var helt ovetande om kyrkoherdens bolagsengagemang.

– När jag först fick veta det av dig så hade jag ingen aning om det. Den informationen har aldrig framkommit, säger Robert Sandström.

Vad tänker du om det?

– Det är ju inte bara omoraliskt. Det är inte lämpligt på några sätt.

Det var för några år sedan som Solna församling bestämde sig för att upphandla skapandet av en ny hemsida. Det rörde sig initialt om ett mindre uppdrag, sannolikt värt under 100 000 kronor. Men flera webb-byråer betraktade jobbet som mycket intressant eftersom det skulle kunna innebära en väg in i Svenska kyrkan och organisationens 1400 församlingar.

Tidigt tipsade kyrkoherden i Solna en underlydande om ett bolag som han ville att den anställde skulle kontakta för att ta in en offert.

Enligt Robert Sandström sade kyrkoherden att hans son jobbade i bolaget och han därför inte skulle delta i beslutet.

Men kyrkoherden sa inte att han själv var engagerad i bolaget, på styrelsenivå, och inte heller att sonen var en av delägarna.

– Hade det varit en information som jag hade vetat då så hade det ju aldrig blivit något beslut. Det är ju offentliga medel och då får det ju inte riktas till familjeintressen, säger Robert Sandström.

Vi har också hittat fakturor från webbyrån på mindre belopp som kyrkoherden dessutom attesterat. Själv säger Johan Engvall att han attesterat fakturorna av misstag och han påpekar att den webb-byrå församlingen valde, var den som lagt sig lägst i upphandlingen.

– Om jag minns rätt nu så låg det prismässigt rätt så bra till.

Tycker du inte att det känns smetigt? Du är chef för församlingen här, du har haft ett bolagsengagemang i din sons bolag och du attesterar fakturorna?

– Jo, när man ser det så här så kan det kännas otroligt... uppfattas som otroligt smetigt. Och jag får ju gå tillbaka till min ordförande och till kyrkorådet. Och om de säger att de inte längre kan ha förtroende för mig som kyrkoherde så får jag ta konsekvenserna av det, säger Johan Engvall.