Regeringen i Grekland i blåsväder om offshorelag

2:03 min

Den vänsterledda regeringen i Grekland är i nytt blåsväder efter avslöjanden om att man smugit igenom en lagändring som ger höga politiker rätt att placera pengar i offshorebolag utomlands. Regeringspartiet Syriza som har korruptionsbekämpning som en av sina profilfrågor är nu hårt ansatt också i de egna leden och i dag meddelade regeringen att lagen ska ändras

"Offside med offshore" var rubriken i gårdagens nummer av Syrizas egen tidning Avgi och en av partiets egna parlamentsledamöter har bett väljarna om ursäkt för att han, omedvetet, röstade ja till lagändringen som smög sig in i det stora reformpaket av skattehöjningar och privatiseringar som regeringsmajoriteten nyligen drev igenom för att få del av omvärldens nödlån.

För att förhindra skatteflykt förbjöd en tidigare lag höga politiker och tjänstemän från att ha ekonomiska intressen i offshorebolag, ibland kallade brevlådeföretag. Den nya lagen säger att det är möjligt att placera pengar utomlands så länge som de aktuella länderna följer grekisk skattelagstiftning och bekämpar penningtvätt.

Men enligt Aristides Hatzis politisk analytiker vid Atens universitet ger det här bilden av att regeringen försöker skydda någon av sina egna.

En sådan misstanke ser inte bra ut för en regering som gjort till en av sina huvudfrågor att bekämpa korruption och maktmissbruk. Från regeringshåll säger man att lagändringen var i linje med rekommendationer från Europarådets antikorruptionsenhet som tyckte att tidigare lagstiftning var för vag. Men efter den senaste tidens kritik har regeringen ändrat sig, ekonomiska intressen utomlands ska återigen förbjudas helt.

Fast för många greker kommer inte den här sortens avslöjanden som någon större överraskning utan bekräftar bara bilden som finns av alla grekiska regeringar oavsett ideologi främst ser till sina egna intressen.

Det som oroar människor mer, säger Aristides Hatzis, är de skattehöjningar, prisstegringar och försämrade pensioner som väntar efter den senaste tidens åtstramningsreformer.

Enligt en ny opinionsmätning ligger regeringspartiet Syriza nu långt efter det största oppositionspartiet, konservativa Ny demokrati, och drygt 86 procent av de tillfrågade säger att de är missnöjda med regeringen.