Helsingborg

Snårigt runt anhörigstöd

3:41 min

Nästan en halv miljon svenskar ger daglig omsorg eller vårdar en sjuk anhörig hemma. Men trots att Socialtjänstlagen är tydlig med att kommunerna ska erbjuda stöd till anhöriga, kan det vara svårt att få reda på vilken hjälp som går att få.

Enligt en kartläggning från sajten Seniorval erbjuder samtliga Skånes kommuner någon form av avlastningsboende. Men antalet platser och informationen varierar väldigt och begreppen kan vara snåriga. Det är exempelvis inte alltid lätt att avgöra vad som är dygnsavlösning, växelvårdsplats och vad som är vanlig korttidsplats efter en sjukhusvistelse.

Helsingborg tillhör kommunerna som hunnit långt i arbetet med anhörigstöd. På Villa Louise i Helsingborg finns 17 dygnsavlösningsplatser. Där kan den anhöriga lämna sin sjuka familjemedlem, från några dagar upp till ett par veckor, för 58 kronor per dygn. Marianne Aldgård har använt sig av Villa Louise sedan maken Aldo insjuknade i Parkison.

– Jag tror han började vara här i slutet på 2011 eller 2012. Sedan har han fått varit här med jämna mellanrum.

Det är så fantastiskt, det betyder mycket att man får vara sig själv och göra andra saker hemma. Jag har haft oerhörd nytta och glädje och han trivs så bra här.

– Det har ju varit tal om vårdboende rätt länge, men han har inte velat. Men hade han fått komma till Villa Louise och stannat här, hade han åkt dagen efter, säger hon.

Vad är det som gör det så speciellt?
– Det är en familjestämning här. Man känner sig välkommen. Det är speciellt, säger Marianne Aldgård.

Maken Aldo håller med.

– Det borde finnas på fler ställen. Det är något unikt och så gemytlig stämning, och över huvudtaget mycket njutbart här. Så jag trivs, säger han.

Marianne Aldgård och maken Aldo i Helsingborg är långt ifrån ensamma. Antalet anhöriga som vårdar sina sjuka familjemedlemmar i hemmet, blir allt fler. Och då är både hjälpen och informationen om den hjälp som finns ovärderlig. Anna Hallenheim är enhetschef på Villa Louise, i Helsingborg.

– Ja, det finns ett stort behov och vi har för det mesta fullt på de här 17 platserna och väldigt stor nytta för våra anhöriga och kunder i verksamheten. Vi hör det nästan dagligdags, vilken värdefull verksamhet vi är och hur välbehövd den är.

Vilken typ av hjälp kan man få här?
– Du får all hjälp du behöver. Den hjälp du har hemma, den kan du också få här, på Villa Louise.

Hur stort behov upplever du att det finns i samhället i dag?
– Det finns ett stort behov. Anhörigvårdare är många i dag. Vi vet att de drar ett stort tungt lass, och behöver den avkoppling och vila för att orka ett tag till. Och vi har ju avlösning i hemmet, dagverksamheter och dygnsavlastningen här på Villa Louise, säger Anna Hallenheim.