Biskopen om utlandsresorna: Jag blir bedrövad

2:48 min

Efter Ekots granskning av kyrkans utlandsresor uttalar sig nu biskop Mikael Mogren i Västerås stift om pastoratens utlandsresor.

Granskningen som Ekot gjort visar att kyrkopolitiker och anställda i Svenska kyrkan åker på dyra utlandsresor för medlemsavgifterna till kyrkan, ofta till välkända turistorter och storstäder.

I Västmanland utmärker sig Köpings pastorat som gjort 12 utlandsresor sedan 2010, till en kostnad av 1,2 miljoner kronor.

– Vi har ett behov av att utbilda oss och förkovra vår personal. Det har visat sig tidigare att det inte har varit dyrare att åka utomlands. Det är nyttigt och bra att komma ut och se hur det ser ut utomlands, säger Hans Andersson (C) som är ordförande i kyrkorådet i Köping.

Biskop Mikael Mogren berättar att pastoraten är självstyrande och bestämmer över sin egen ekonomi, men han säger också att han reagerat starkt på det granskningen visar.

– När jag ser de här beloppen från landet, ja, jag blir bedrövad. Det första jag tänkte på var mina kompisar i hemtjänsten som aldrig kommer i närheten av att få några resor av sina arbetsgivare. Så det är klart att det sticker i ögonen, säger biskop Mikael Mogren.

Skulle man inte gjort så här?

– Det måste vara välmotiverat, man måste ha ett syfte och verkligen diskutera varför ska vi göra en resa? Vad tillför det? Vad ska man ha en resa till? 

Vad kan ni i stiftet ställa för krav på de olika pastoraten?

– De är självstyrande enheter, stiftet kan stödja och främja men också gå in rent konkret och göra visitationer. De pastorat som det här gäller, de kommer att tänka efter extra mycket. Det kommer jag att hjälpa till med också, säger Mikael Mogren.

Han vill dock understryka vikten av att resa när man jobbar inom kyrkan och att de resor som ungdomar gör genom kyrkan är viktiga.