Sorg när vindkraftspark invigdes

3:40 min

I dag invigdes vindkraftsparkerna i Västernorrland. Jijnjievaerie sameby var på plats för att visa sin sorg över parkerna på deras betesmarker. 

- Känns inte bra, det är ett stort jippo. Jag har inga ord att  förklara hur jag känner, men det känns inte bra, säger Antaris Persson, renskötare i Jijnjevaerie sameby, till Sameradion & SVT Sápmi. 

Till SVT Jämtland säger ordförande för samebyn Marianne Persson att de kämpat länge för att stoppa byggena.  

De båda parker i Björkhöjden och Ögonfägnaden som invigs under onsdagen består av 123 verk som är 150 meter höga. Det är Skandinaviens största sammanhängande vindkraftpark och producerar elkraft motsvarande hushållselen för 300 000 villor. De nya parkerna sitter dessutom i praktiken samman med den första parken som stod klar i området. Den heter Stamåsen med 24 kraftverk så totalt handlar det om närmare 150 kraftverk på skogshöjderna väster om Ramsele. Det skriver SVT Västernorrland. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio