Sametinget fördömer exploatering av land och vatten

3:06 min

I ett gemensamt uttalande från plenum i Östersund kräver Sametinget att exploatörer respekterar samernas rätt till land och vatten inom hela Sápmi. Detta efter invigningen av den stora vindkraftsparken i Björkhöjden igår.

En delegation från Sametinget besökte igår eftermiddag Björkhöjden där vindkraftparkerna invigdes.

Efter invigningen av norska Statkraft och svenska SCA:s gemensamma vindkraftsprojekt med totalt 186 vindkraftverk i Björkhöjden, Ögonfägnaden, Mörttjärnberg och Stamåsen inom Jijnjevaerie samebys vinterbetesmarker, kräver nu Sametinget att alla nationella och internationella exploatörer av land, vatten och naturresurser ska respektera samernas rätt till land och vatten inom hela Sápmi.

-  Det är ett bra initiativ att vi gör ett sånt här uttalande mot sådana här ingrepp i naturen, för det här är ju ett gigantiskt ingrepp i marker som utnyttjas av samer, säger Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson.

Men han menar att det inte bara är något som samer borde reagera över en sådan här vindkraftsutbyggnad, utan alla som värnar om miljön.

Enligt uttalandet ska vindkraftparkerna med tillhörande infrastrukturutbyggnad få förödande konsekvenser för Jijnjevaerie sameby möjligheter att upprätthålla och bibehålla en hållbar renskötsel.

- Man pratar om vindkraft som miljövänlig, men det här är ju enorma ingrepp i naturen, säger Håkan Jonsson.

Men vindkraft är ju ändå förnyelsebar energi, ska man inte främja det?

- Jag tycker man mer ska titta på hur man kan begränsa energianvändningen, istället för att hela tiden sätta upp en massa vindkraftsparker.

I uttalandet kommer Sametinget med fem krav, bland annat om att det samiska folkets behov av funktionella land och vatten ska väga tyngre än utländska riskkapitalisters vinstintressen i all nationell lagstiftning om såväl vindkraftexploateringar som andra exploateringar.

David Rydenfalk, Staare/Östersund
david.rydenfalk@sr.se
Sameradion & SVT SápmiGrunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio