SD tappar stöd hos LO-män

1:43 min

Sverigedemokraternas uppgång hos LO-medlemmar har avbrutits, visar SCB:s fördjupade partisympatiundersökning. 

Statistiska centralbyrån följer idag upp sin stora partisympatiundersökning som kom i tisdags med fördjupande siffror. Där ser man att Sverigedemokraterna nu börjat backa bland LO-medlemmar.

Partisekreterare Richard Jomshof tror att det beror på att andra partier har börjat prata mer om invandring.

– Framför allt Moderaterna men till viss del också Socialdemokraterna har börjat erkänna att det finns problem kopplade till den här stora invandringen. Det är klart att det kan mycket väl vara så att är man en tveksam väljare som tidigare röstat på Socialdemokraterna, varit på väg över till Sverigedemokraterna så kan det vara så att man tillfälligt går tillbaka till sitt gamla parti, säger Richard Jomshof.

Sverigedemokraternas tapp bland LO-medlemmar i kommer efter att partiet i de senaste mätningarna ha ökat stort i just den gruppen. I dagens mätning säger sig 20,1 procent av LO-medlemmarna sympatisera med Sverigedemokraterna, i november var de 24,2 procent. Bland manliga LO-medlemmar tappar partiet från 31,5 procent i november till 24,3 procent i maj.

– Det ser ut som att Sverigedemokraterna har stabilisterat sig på en viss nivå och kanske till och med tappat lite senaste månaderna. Vad gäller den specifika väljargruppen så är det en viktig väljargrupp för den här typen av parti. Det ser vi runt om i Europa att de här högerradikala partierna har attraherat mycket väljare i arbetarkollektivet eller motsvarande LO-kollektivet, säger  Niklas Bolin som är statsvetare vid Mittuniversitetet.

I undersökningen kan man också se att det är fler som säger att de kommer att rösta på Sverigedemokraterna än som säger sig sympatisera med partiet. 17,3 procent säger att de skulle rösta på Sverigedemokraterna om det vore val idag, medan 13 procent uppger att de sympatiserar med partiet.

Andra förändringar sedan mätningen i november är att Socialdemokraterna ökar bland de yngsta och att Miljöpartiet minskar bland unga och kvinnor. Moderaterna har stöd av 27,1 procent av de röstberättigade, en statistiskt säkerställd ökning jämfört med november. Störst i mätningen är Socialdemokraterna, 31,1 säger sig sympatisera med dem.