ADHD-medicin kan rubba hjärtrytm

1:15 min

Vanliga ADHD-preparat kan påverka hjärtrytmen enligt en ny studie från Sydkorea. Men uppgifterna chockar varken läkare eller patienter.

För Maria Elofsson i Nöbbelöv utanför Kristianstad kom uppgifterna inte som en överaskning. När hennes dotter började med Ritalin märkte de direkt av biverkningarna.

– Vår dotter reagerade direkt med förhöjd puls och betydligt högre blodtryck. Vi visste ju om att det kunde hända men vi resonerade som så att hon hade så mycket andra goda effekter av medicinen som att klara av skolan och kompisrelationer, säger hon.

Omfattande studie

I studien som vetenskapsradion gått igenom ingick 150 000 barn och ungdomar som behandlas med ADHD-läkemedel. Av dem hade drygt 1000 fått någon typ av påverkan på hjärtat. Det handlar om läkemedel som innehåller det centralstimulerande ämnet metylfenidat som ingår i de vanligaste ADHD-medicinerna Ritalin och Concerta.

För Marie Galbe Petersson på barn- och ungdomspsykiatrin i Hässleholm är dessa biverkningar inget nytt. Innan de skriver ut mediciner görs noggranna undersökningar av patientens hjärta.

– Sådana här studier kommer ju hela tiden och vi har ju andra läkemedel att ta ställning till också. Man får ju avvakta medan dessa studier utvärdaras och sedan får vi riktlinjer om vilka vi ska använda.

Rubrikerna skrämmer inte

Maria Elofssons dotter har idag slutat ta Ritalin men det var inte på grund av hjärteffekterna. Och hon låter sig inte skrämmas av den nya studien.

– Jag har aldrig varit så bekymrad för det. Jag tänker att man använder ju inte ett sådant läkemedel om man inte verkligen behöver det.