Stora översvämningar i Paris

2:24 min

Översvämningarna i Parisområdet blir allt mer omfattande. En man dog i vattenmassorna i går kväll i regionen och varningar är utfärdade.

Floden Seine i Paris har svämmat över på flera ställen och strandpromenaden ligger under vatten, därför försenas nu utställningar arrangerade av länderna som deltar i fotbolls-EM, däribland Sverige.

– Det är första gången jag ser Seines vattennivå så här hög, säger Alexandra, som tittar ut över den översvämmade restaurangen vid strandkanten där hon brukar äta lunch med sin kollega.

Många människor stod helt tysta i går kväll på Paris broar och gator längs floden och bara tittade på förödelsen och fotograferade. Vattennivån väntas stiga ännu mer. Sex helikoptrar, ett 50-tal dykare och en mängd andra räddningsarbetare jobbar här i regionen Île de France nu.

En äldre man drogs med vattenmassorna flera hundra meter i går kväll och dog. Myndigheter och medier varnar för de starka krafterna, en rad franska samhällen är drabbade.

– Det är skrämmande hur vattnet stiger, tycker Francois på bron Pont de la Concorde.

Världens mest besökta museum Louvren har stängt i dag för att flytta på konstverk från källaren efter att fördämningar brustit. Bara trädtoppar sticker upp från strandpromenaden vid Seine. Båtar guppar på samma nivå. Där under vattenytan skulle EM-ländernas utställningar med paviljonger börja installeras i dag.

Räddningsarbetare har simmat vid raden av containrarna, men när de försvann alltmer började de lyftas upp ur vattnet. Nu står containrarna bakom avspärrningarna och vattnet rinner ut.

Flera svenska företag är inblandade i den svenska utställningen med bland annat en ispaviljong som ska byggas upp. Franska myndigheter räknar med en veckas försening av paviljongerna.

– Jag är en tidsoptimist och väderoptimist, så jag hoppas att har det regnat så här mycket de senaste dagarna så kan det inte fortsätta regna under hela EM. Därför tror jag att det har regnat klart, jag hoppas i alla fall det. Så vi kommer att komma igång om en vecka ungefär, säger Veronika Wand-Danielsson som är Sveriges ambassadör i Paris.

Myndigheterna hoppas att vattennivån ska börja sjunka under helgen, frågan som ambassader ställer sig är om det finns en alternativ plats för paviljongerna.