Opposition i Hongkong splittrad i fråga om minnesceremoni

2:22 min

Hongkong är den enda stad på kinesiskt territorium där en öppen minnesceremoni kan hållas för att hedra offren för massakern i Peking 1989.

Men den demokratiska oppositionen har splittrats och deltagarna i minneshögtiden i morgon förväntas bli färre sedan Hongkongs studentförbund bestämt sig för att inte delta.

Studenterna vill arbeta för lokal demokrati i Hongkong i stället.

Motsättningarna inom den demokratiska oppositionen i Hongkong blev tydliga när en av redaktörerna på en studentpublikation nyligen kallade arrangörerna av den årliga ljusvakan till minne av massakern i Peking för "hallickar på en bordell".

Studentförbundet som nu tar avstånd från minneshögtiden säger sig vilja arbeta för demokratisering av Hongkong i stället för det kinesiska fastlandet. Dagens studenter har heller inte några egna minnen av när det kinesiska kommunistpartiet kallade in militären för att få slut på de landsomfattande demonstrationerna med centrum vid Tiananmen på Himmelska fridens torg. Det finns fortfarande ingen officiell dödssiffra efter det blodbad som följde, men den frågan engagerar färre unga i Hongkong idag.

Hongkongs egen relativa frihet tycks begränsas allt mer av politikerna i Peking, och traditionella slagord som att "Bygga ett demokratiskt Kina" är ingenting för de unga aktivister som nu framförallt vill skydda Hongkongs särart.

Trots att morgondagens manifestation förväntas bli mindre än 2014 då omkring 100 000 människor deltog, planerar många hongkongbor ändå att vara med. Liu Jiayi gick själv med i demonstrationer till stöd för oppositionen i Peking, och nyheten om massakern blev en chock.

-- Våra lärare och de som var äldre bara grät, jag minns det så tydligt, säger Liu Jiayi som fortfarande gick i skolan när demokratirörelsen på det kinesiska fastlandet krossades.

Hon har förblivit aktiv i Hongkong.

Även om Liu Jiayi inte håller med, förstår hon de unga hongkongbor som nu anser att Hongkong och Kina borde sköta sina affärer på varsitt håll.

-- Vi får ge dem lite tid, vi sade också saker när vi var unga som de äldre inte tyckte om att höra, säger demokratiaktivisten Liu Jiayi.

På det kinesiska fastlandet försöker myndigheterna att stoppa alla minnesceremonier inför årsdagen av massakern. Av en liten grupp människor i Peking som tänt ljus i ett hem och spridit bilderna på nätet greps tre personer inom 48 timmar.

I Chengdu greps minst en person efter att ha skapat och spridit en bild på spritflaskor med etiketter som påminde om datumet för massakern, fjärde juni. Kända demokratiaktivister har på sedvanligt sätt skickats på så kallad semesterresa till andra städer i sällskap av polis.