Fler fall av IS-sympatisörer på ungdomshem

2:29 min

Personalen på statliga ungdomshem har de senaste åren märkt en ökning av fall där intagna sympatiserar med våldsbejakande islamistisk extremism, till exempel terrorgruppen IS. Den slutsatsen dras i en rapport som lämnats till regeringen.

– Det är ju ett ganska nytt fenomen under de senaste åren. Det är fler unga nu som är intresserade av IS eller som talar om IS när de är på de särskilda ungdomshemmen, säger Margareta Wihlborg, utredare på Statens institutionsstyrelse:

– Det är allt från unga som pratar om att de är intresserade av IS och att de vill åka dit och kriga, till pojkar som faktiskt säger att de har varit och stridit i Syrien innan de kom hit.

Hur hanterar ni det?

– Vi försöker bemöta det, vi försöker ju tala med ungdomarna. Men vi har ett problem där på så sätt att vi behöver kunna mer och vara säkrare i bemötandet.

Det är på uppdrag av regeringen som Statens institutionsstyrelse tagit fram en rapport om hur de kan arbeta mot våldsbejakande extremism på de ungdomshem där unga som omhändertagits av socialen eller dömts till sluten ungdomsvård bor.

Enligt rapporten handlar det fortfarande om ett litet antal personer på ungdomshemmen som har våldsbejakande islamistiska åsikter. Enligt utredare Margareta Wihlborg kände hon till exempel till tio fall i maj månad. Men det är ändå allvarligt, säger hon:

– Det är viktigt att vi kan hantera det eftersom vi jobbar med sårbara unga som är på slutna institutioner och vi vet att på den typen av institutioner kan man lätt bli påverkad av andras starka åsikter. IS har en lockelse för unga som är i en fas där de söker sin identitet på olika sätt.

I rapporten står att det främst handlar om pojkar som sympatiserar med våldsbejakande islamistisk extremism. Men under det senaste halvåret har också några flickor placerats hos Statens institutionsstyrelse, bland annat som en följd av intentioner att ansluta sig till IS.

Slutsatsen är att arbetet mot våldsbejakande extremism på ungdomshemmen behöver förstärkas på flera områden. Det handlar till exempel om mer utbildning av personalen, mer kontakter med imamer och möjligheten att testa ett kontroll-program för att identifiera ungdomar som sympatiserar med våldsbejakande extremism.

– Jag tror att efter en utbildningsomgång så står vi mycket stadigare och känner mer att det är en situation i vilken vi känner oss säkra på vad vi ska göra och hur vi ska närma oss de här ungdomarna, säger utredare Margareta Wihlborg.

Hur uttrycks den här osäkerheten till er?

– Vi har pratat med personal och de säger att de inte riktigt vet vad de ska göra. När går religionen över och blir en våldsbejakande extremism, vad ska de göra och när ska de anmäla till polisen, frågar de sig.