Svenska kyrkan efter skandalerna

12 min

I veckan avslöjade Ekot och Aftonbladet hur anställda i Svenska kyrkan åkt på dyra utlandsresor och ätit på lyxrestaurang med pengar från bland annat kollekten.

I Ekots granskning har utlandsresor till orter som Istanbul och London till stor del varit nöjesresor. Exempelvis åkte 99 personer från Huddinge på fem dagars konferens till Malta "för att skapa vi-känsla". Resan med bland annat medeltida fäktning och stadsvandring på schemat kostade upp mot 800 000 kronor.

Det har också handlat om dyra krognotor med alkohol – som kyrkans medlemmar har fått betala via kyrkoavgiften som dras automatiskt på skattsedeln.

Annika Borg, präst i Svenska kyrkan, säger att granskningen har varit viktig, men att resultatet inte var överraskande:

– Jag blev inte förvånad. Det här är en väldigt viktig granskning, men det hade varit bättre om Svenska kyrkan hade gjort den själv. Det finns en kultur som har normaliserats. Det här är ett svek mot det goda arbete som finns i kyrkan. Den här granskningen ser jag som ett uttryck för en kultur. Hela systemet har nått vägs ände. Vi behöver en ny reformation, säger Annika Borg.

Kent Wisti, präst i Limhamns församling, håller dock inte med henne om att kulturen är så pass utbredd.

– Annika Borg drar höga växlar. Jag tror inte på den här systemkollapsen som hon beskriver. I de här granskningarna har det kommit upp väldigt många olika saker. Det har varit svårt att bilda ett helhetsgrepp. Jag känner inte igen bilden av det myckna konferansandet och det myckna ätandet, säger Kent Wisti.

Han välkomnar dock granskningen, och hoppas att den fortsätter med kyrkans bistånd.

Karin Perers, ordförande på kyrkomötet, tror att granskningen kan leda till nya riktlinjer för församlingarna i höst.

– Det har blivit en tankeställare. Det är mycket möjligt att till kyrkomötet i höst kommer tankar om gemensamma riktlinjer.

Kent Wisti tror att Svenska kyrkan kommer att se väldigt annorlunda ut om 10-15 år.

– Den viktigaste förändringen tror jag redan har skett. Alla församlingar som gör en resa kommer tänka en gång till, säger han.