Sverige medarrangör till flyktingtoppmöte med Barack Obama

7:22 min

Statsminister Stefan Löfven och Sverige blir medarrangörer till ett flyktingtoppmöte som ska hållas i New York i september.

-- Det är ju ett erkännande av den svenska migrationspolitiken, säger Stefan Löfven. 

USA:s president Barack Obama och Tysklands förbundskansler Angela Merkel, samt stats- eller regeringschefer från Etiopien, Jordanien, Kanada och Mexiko står också som värdar.

– Det är ju USA som är huvudarrangör men de vill ha medarrangörer och Sverige är ett av de som USA vill ha. Det är ju ett erkännande av den svenska migrationspolitiken, säger Stefan Löfven i Studio Ett kväll.

Enligt statministern så tog han upp frågan om flyktingtoppmötet när han träffade USA:s president Barack Obama vid det nordiska toppmötet i Washington för tre veckor sedan. 

– Jag sa att jag ville att Sverige skulle ha en aktiv roll, säger han.

En önskan som alltså verkar uppfyllas. Men vad mötet innebär rent konkret är fortfarande inte klart. 

– Vi har den största flyktingkrisen sedan andra världskriget och det är ett globalt ansvar att förhindra att människor tvingas fly, säger han. 

Löfven välkomnar att USA nu tar på sig ledartröjan. 

– Det är glädjande att USA tar på sig den här ledarrollen. Det har betydelse att USA, med sitt ledarskap, visar att alla länder har ett globalt ansvar. Jag tror till exempel att det kommer sätta fokus på EU-debatten, att det inte är några få länders ansvar utan allas, säger Löfven.

Är målet att fler länder ska ta emot flyktingar?

– Ja, både att alla länder i världen ansvarar för en utveckling där människor inte behöver fly. Men när de väl gör det ska det ske på ett bra sätt. Det går inte att bara några länder tar ansvar. 

Stefan Löfven betonar även att den nuvarande amerikanska administrationen själva sagt att de vill "höja sin ambitionsnivå". 

Det låter ju väldigt storvulet att Sverige är med som arrangör. Men vad innebär det konkret?

– Det är inte storvulet. USA vill att Sverige, som ett av få länder, ska vara medarrangörer. Sverige har tagit ansvar och det uppskattas av den amerikanska administrationen.