Tuff muslimsk fasta i sommartid

2:15 min

I dag inleds ramadan, den muslimska fastemånaden, då många muslimer varken äter eller dricker så länge solen är uppe. Ramadan infaller i år under den ljusaste tiden på året, och det gör fastan extra påfrestande den här gången.

– Man blir jättetrött och jättehungrig. Men ändå har vi energi så att vi kan jobba samtidigt som vi fastar, säger Abukar Abdi, busschaufför i Stockholm.

Den muslimska kalendern skiljer sig från den gregorianska kristna kalendern och därför infaller ramadan vid olika tidpunkter varje år.

I år börjar ramadan den 6 juni och slutar den 5 juli. Eftersom fastan ska pågå från soluppgång till solnedgång så blir det långa dagar utan näring och vätska.

Jaylani Muse Nuh, som bott i Sverige i tre år, har tagit semester från jobbet på Postnord för att tillbringa fastemånaden i Etiopien:

– Förra året hade jag det tufft personligen, även om jag tog semester och inte jobbade. I år har jag bestämt mig för att resa till Etiopien där jag kan fasta färre timmar.

Vissa är undantagna från kravet att fasta, till exempel sjuka, gravida och barn. För att göra det lättare för muslimer i nordligaste Europa att fullgöra fastan har den muslimska organisationen Europeiska fatwarådet avgett ett religiöst utlåtande, en fatwa, som gör att fastan kan kortas där.

– Vi följer den här fatwan som är ett religiöst utlåtande, säger Sani Anani på Muslimska föreningen i Umeå. Det här är tredje året vi följer den. Så ungefär från tre på morgonen till nio på kvällen får vi inte äta eller dricka.

I gallerian i Kista i nordvästra Stockholm träffar vi två tjejer, 16 och 17 år gamla. De vill inte säga sina namn, men berättar att de har fastat förut och att de ska göra det i år igen:

– Det är för att känna hur det känns för dem som inte har mat. För de fattiga.

– Det är för att rena sin kropp, ända in i cellerna. Så det är jättebra av det skälet också.