Fler SD-röster höjs om Natomedlemskap

2:01 min

Natofrågan är aktuell när Sverigedemokraterna håller kongress i Västerås. 

Allt fler röster höjs för att partiet ska byta inriktning – något partiledningen säger blankt nej till.

Sverigedemokraternas hållning till Nato har blivit aktuell under veckan då ledande företrädare för partiet anser att partiet bör ändra ståndpunkt och istället förespråka att Sverige går med i militäralliansen.

Den frågan är också aktuell idag när sverigedemokrater från hela landet samlas till konferens i Västerås.

En av talarna är Ian Wachtmeister, som ledde Ny Demokrati. I sitt anförande idag kommer han att uppmana Sverigedemokraterna att ändra ståndpunkt och istället verka för att Sverge går med i Nato:

– Överhuvudtaget i alla frågor måste ett parti som Sverigedemokraterna skaffa fakta och inte ta ställning känslomässigt. Jag tycker just Sverigedemokraterna som är väldigt mycket svensk kultur, Sverige och som vill ha värnplikten kvar och försvara sitt land och bästa sättet att försvara sitt land i det här läget är att gå med i Nato.

Det var tidigare i veckan som riksdagsledamoten Sven-Olof Sällström gick ut och sade att partiet borde ompröva sitt nej till svenskt medlemskap i Nato och enligt källor till Ekot är han inte ensam om den ståndpunkten bland ledande företrädare av Sverigedemokraterna .

Men partisekreteraren Richard Jomshof är inte en av dem, bland annat för att Turkiet också är med i Nato.

Han tror att det är nya medlemmar, inte minst tidigare moderater som är orsaken till att det ser ut som att allt fler sverigedemokrater nu är positiva till Nato.

– Debatten kommer att intensifieras. Jag är helt övertygad om att den delen medlemmar kommer försöka göra sin röst hörd och även försöka ändra partiets åsikt i frågan, säger Richard Jomshof. 

Många tänker sig att SD kan bli mer accepterade av Moderaterna om ni ändrar er åsikt i frågan. Vad tror du om det?

– Jag tror att det är ett nonsensargument. Jag tror att det är något som Anna Kinberg Batra säger för att lägga ut en slags rökridå, och skrämma bort väljare från Sverigedemokraterna. 

En av de tidigare moderaterna som nu har bytt parti är Tore Wiberg – som mycket riktigt tycker att Sverigedemokraterna borde bli mer Nato-positivt.

– Jag anser att Socialdemokraterna och Moderaterna har förstört vårt försvar, så därför lutar nog jag lite mer åt Nato, säger han. 

Men förutom Tore Wiberg är det svårt att hitta någon som förespråkar Nato bland deltagarna på den här konferensen för medlemmar och förtroendevalda runt om i landet.

En av dem som är kritiska är Jakob Eriksson.

– Jag tycker att det fungerat bra att vi varit alliansfria och det ska vi fortsätta vara säger Jakob Eriksson.