Sverige har fått ett nytt helgon

1:34 min

Strax för klockan 11 helgonförklarade påve Franciskus Elisabeth Hesselblad. Därmed har Sverige fått sitt första helgon på 600 år.

Vid en högtidlig ceremoni på Petersplatsen helgonförklarades Elisabeth Hesselblad av Påven Franciskus. Detta skedde inför tusentals åskådare och betyder att Sverige fått sitt första helgon efter heliga Birgitta.

Efter att påven läste upp helgonförklaringen för Elisabeth Hesselblad bars svenskans reliker fram av en ung kubansk pojke. Han har också en stor del i varför nu Elisabeth Hesselblad blivit helgonförklarad.

Alla som helgonförklaras, kanoniseras, måste också vara förknippade med mirakel.

I Elisabeths fall handlar det om att pojken som tvååring led av en hjärntumör och därefter tillfrisknade på ett oförklarligt sätt efter svår operation sedan priorinnan på ortens Birgittinkloster bett en förbön för honom.

Elisabeth Hesselblad (1870-1957) är annars mest känd för att ha återupplivat den gamla Birgittinorden som grundades 1370 av heliga Birgitta.

Birgittinorden försvann från landet i samband med reformationen då Sverige blev protestantiskt.

På plats vid ceremonin i Vatikanen finns förutom släktingar till Elisabeth Hesselblad även den svenska ärkebiskopen liksom kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP).