Dödliga strider i Ukraina trots vapenvila

1:49 min

De dagliga rapporterna från talesmannen för den så kallade antiterroroperationen, ATO , i östra Ukraina har de senaste veckorna varit fyllda av nya dödsfall. Bara under maj dödades 37 ukrainska soldater i allt intensivare strider.

Brotten mot vapenvileavtalet Minsk II har snarare blivit regel än undantag.

Men idag noterade den ukrainske officeren Andrej Lysenko "bara" sju skadade soldater senaste dygnet, inga dödsfall.

Intensiv beskjutning har, enligt Lysenko, förekommit runt den södra kuststaden Mariupol och kring Avdijevka och Peskij nära Donetsk.

Enligt ukrainska uppgifter dödades tre militanta från de ryskstödda separatiststyrkorna.

Från utbrytarfästena i Donetsk och Luhansk förnekas det och istället anklagar de rysktstödda via ryska nyhetsbyrån TASS ukrainsk militär för att bryta mot vapenvileavtalet och attackera i norr kring staden Luhansk.

Den oberoende observatörsstyrkan från OSSE, europeiska samarbets och säkerhetsorganisationen, har fått två av sina drönare över Donetsk nedskjutna.

Filmer från en annan drönare utgör tydliga bevis för brott mot vapenvilan. OSSE:s dagliga rapporter publiceras med ett dygns fördröjning, men visar också att vapenvileavtalet inte fungerar.

Upptrappningen kan ha olika orsaker, en säger att Ukraina försöker vinna tillbaka sina ockuperade landområden runt Donetsk och Luhansk när Ryssland inte lika starkt verkar stödja utbrytarna.

En annan säger att utbrytarna tvärtom fått mer ryskt militärt stöd och är på offensiven för att inta fler områden i Donbass.

Ukrainas parlament har precis ändrat i författningen för att tillåta större självständighet och möjliggöra lokalval för Donetsk och Luhansk, men inom Ukraina.

Det har varit ett ryskt krav i vapenvileförhandlingarna att val hålls där.

Igår sa Ryssland att de kan tänka sig en beväpnad observatörstyrka för att kunna genomföra sådana lokalval det här året.

Ukraina har länge krävt att OSSE:s observatörer får bära vapen.

Fakta:

Enligt FN har 2 878 ukrainska soldater och 6500 civila dödats under två års krig.

Nära 10 000 soldater har skadats i kriget.

Mer än hälften av de civila har dödats av landminor.

1,8 miljoner har tvingats fly.

Bara under 2015 har nästan 30 000 nya ukrainska soldater sänts till fronten.