Nationaldagen

Vi reste från Umeå till Smygehamn

Det blev ett hattrick! Sverigeresan kom i mål för tredje gången i rad. Med 14 minuter kvar av programmet hamnade vi hos Marianne i Smygehamn.

Ledtråd: "Från Lustig till Isaksson"

Min syster bor i Lund o hennes ena son tog oss med förra året på Ormsafari till Smygehuk, nära Smygehamn. Där finns det största huggormsbeståndet, tror vi såg elva.

Vi var på resa i sydligaste Sverige med våra två små barn 1975. När vi varit ute på udden vid Smygehuk och skulle in i bilen igen var det en så fruktansvärd svärm av nyckelpigor. Vi fick skynda oss in i bilen o stänga dörrarna snabbt.Det kom så mycket nyckelpigor att vi fick sätta på vindrutetorkarna o det låg ändå drösvis kvar på vindrutan. Vi såg också hur folk skottade upp säckvis med nyckelpigor.

Jag har varit i Smygehamn som utställare på köpmannahuset i 3 år där jag sålde drivvedstavlor och sälar av sten en mycket fin utställningslokal. Trevligt folk och många utställare.

I Smyge kan man äta Äggakaga med fläsk och lingon varje sommar. Vi som bor här kan köpa ett busskort så vi kan åka runt med i hela Skåne och ett besök i Smygehamn är obligatorisk varje sommar.

I Smygehamn står en staty av Uma Thurmans mormor. Det finns en härlig fiskaffär i hamnen också och i Köpmansmagasinet intill har man utställningar av olika slag och man kan fika där.